Каво цели Ердоган с визитата си в Иран

Коментар на Симин Демокан за телевизия Bloomberg от Истанбул

07.04.2015 | 16:16 Редактор: Георги Стоянов
Каво цели Ердоган с визитата си в Иран

Какво предизвика напрежението между двете страни?

Симин Демокан: Здравей Марк. Дипломатическото напрежение беше предизвикано от кризата в Йемен и коментара на президента Ердоган, който обвини Иран, че търси начини да доминира региона.

Държавната Анадолска агенция цитира думите на Ердоган, че политиката на Иран притеснява Турция, Саудитска Арабия и други страни от Залива и че това не може повече да бъде толерирано.

Още по темата

Турция, в която преобладаващо живеят мюсюлмани сунити, подкрепя водената от Саудитска Арабия операция срещу подкрепяните от Иран шиити бунтовници в Йемен.

Коментарите на Ердоган ядосаха Техеран. Реакцията дойде от консервативни ирански хардлайнери, които поискаха иранският парламент да гласува срещу визитата, а външното министерство да я отмени.

Техните искания обаче не бяха чути. Геополитическите различния между Турция и Иран не приключват с това.

Двете страни не са на едно мнение и за ситуацията в Сирия. Сирия е твърд поддръжник на бунтовниците, които се бият, за да свалят сирийския президент Башар Ал Асад.

От друга страна Иран подкрепя режима. Така че както виждате отношенията между двете страни са сложни. Марк?

В такъв случай, какво може да очакваме реалистично от тази визита?

Симин Демокан: По време на визитата се очаква Ердоган да разговаря за двустранните връзки с иранския си колега Хасан Рохани.

Още по темата

Въпреки геополитическите търкания двете страни имат силни икономически връзки.

Все още засегнатият от санкции Иран е вторият по големина доставчик на газ за изпитващата енергиен глад Турция, с което Иран спасява Анкара от тотална енергийна зависимост от Русия.

Сътрудничество в сферата на търговията, здравеопазването и транспорта също може да бъде обсъдено.

Тази планирана среща се случва дни след подписването на рамковото споразумение по иранската ядрена програма между Иран и основните световни сили.

Отслабването на санкциите срещу Иран може да разшири двустранната търговия между двете съседни страни.

Според доклад на инвестиционната банка Renaissance Capital Турция е една от страните, които биха спечелили най-много от завръщането на Иран на глобалната икономическа сцена.

Това е втората визита на Ердоган в Иран. През януари 2014 той посети страната като премиер.

Той също така се очаква да се срещне и с лидера на ислямската революция Айатолах Хаменей. Ще следим развитието на тези срещи през деня.

И Сибин, много бързо, отделно от това политическото напрежение в Турция е много високо. Какво се крие зад това?

Симин Демокан: Съд в Истанбул забрани достъпа до Facebook, Twitter и Youtube в понеделник заради това, че не са премахнали снимките на отвлечения прокурор, който беше убит миналата седмица.

По-късно компаниите изпълниха това искане. Facebook и Twitter обаче казват, че ще обжалват това решение.

Тези социални медии сега вече са достъпни в Турция, така че забраната в отменена в момента.

Правителството прие няколко закона, за да затегне контрола над интернет след 2013, след като в социалните мрежи  бяха публикувани стотици записи, за които се предполага, че разкриват корупционни схеми сред политици от управляващите среди в Турция.

Времената в Турция са интересни в навечерието на парламентарните избори на 7 юни.