Какви са надеждите след рамковото споразумение с Иран

Коментар на Голнар Монтевали за телевизия Bloomberg от Техеран

07.04.2015 | 16:02 Редактор: Георги Стоянов
Какви са надеждите след рамковото споразумение с Иран

Как рамковото споразумение от миналата седмица беше прието и очакваме ли то на практика да прерасне в сделка, която да бъде парафирана?

Голнар Монтевали: Начинът, по който то беше прието в Техеран, беше много позитивен. Хората излязоха по улиците, за да празнуват и да се поздравят. Те определено бяха много щастливи.

Още по темата

Доста от твърдо линейните парламентаристи се изказаха срещу споразумението. Имаше много коментари за семантиката и начинът, по който споразумението е формулирано и подобни неща.

Мисля обаче, че преобладава надеждата, че санкциите ще бъдат вдигнати и според мен повечето хора тук са на мнение, че до 1 юли сделката по иранската ядрена програма ще бъде финализирана.

Ти каза, че хората са излезли по улиците да празнуват.  Междувременно турският президент Ердоган е в Иран. Как хората по улиците реагират на неговата визита?

Голнар Монтевали: Очевидно това е малко скучна тема за хората тук, но въпреки това, това е една много важна визита, защото очевидно Турция е много важен търговски партньор за Иран.

И двете страни се опитват да увеличат двустранната търговия до 35 милиарда долара до края на годината.

Тук имаме обаче и този много сериозен диспут за това, как двете страни се отнасят към кризата в Сирия, както и към въздушните удари на Саудитска Арабия в Йемен.

Позициите им са коренно противоположни по отношение на тези два проблема. Така че тук има известно напрежение и не се съмнявам, че тези теми ще бъдат обсъдени днес.

Заради икономическите си връзки обаче те немогат да си позволят да оставят тези проблеми да окажат някакъв по-сериозен отпечатък върху отношенията им.