fallback

Любомир Митов за международните отношения и енергийния сектор

Главният икономист на УниКредит за ЦИЕ в интервю за Bloomberg

07.04.2015 | 15:56 Автор: Велко Каменов

От март 2015 г. българският финансист Любомир Митов заема поста главен икономист за Централна и Източна Европа в УниКредит. Митов работи от Лондон и в интервю за Bloomberg от английската столица изказа мнението си за иранското споразумение, действията на турския президент Ердоган и ситуацията в Русия, както и тяхното влияние върху енергийния сектор.

Гай Джонсън, Bloomberg: Да поговорим за Иран, за ситуацията с петрола. Как тези събития се отразяват на вашата гледна точка за случващото се? Колко значими са промените, които виждаме в момента?

Любомир Митов,  главен икономист на УниКредит за ЦИЕ: Промяната е значима, но все още нищо не е решено. Aко допуснем, че до юни бъде постигнато техническо споразумение, можем да очакваме санкциите да бъдат вдигнати. Вероятно знаете, че иранците биха искали санкциите да бъдат вдигнати веднага, това е желанието им, но аз не смятам, че така ще се случи. По-скоро вдигането на санкциите ще представлява процес. Дори преди самият процес да започне обаче, очакванията на пазарите ще бъдат предлагането на петрол от страна на Иран да се увеличи сериозно. Това са много лоши новини за страните износителки на петрол. Защото напоследък ставаме свидетели на значително свръхпредлагане на петрол и намалено търсене. САЩ продължава да увеличава производството си, макар и с по-бавни темпове. Ако Иран влезе на пазара и ситуацията в Либия се подобри с времето, натискът върху цената на петрола и предлагането ще се увеличат. Това са лоши новини за всички държави, зависими от износ на петрол като Венецуела и Русия.

Гай Джонсън: Да поговорим за енергетика и за Русия. Ще свържа този въпрос със срещата между Ердоган и иранците. За мен тази среща е невероятна, особено във време, когато Турция не успява да оправдае очакванията си от връзките с Русия.

Любомир Митов: Проблемът е, че Ердоган се опитва да балансира ситуацията. Той е в много деликатна позиция. На север от него се води война, както и на юг. Данните за първите два месеца на годината показват, че търговията е намаляла в резултат на това с около 13%. Износът на Турция към тези държави е намалял с 13%, или с 1 милиард долара в сравнение с миналата година. Ефектите са силно негативни. Освен това Ердоган се опитва да диверсифицира енергийните си източници. Русия е важна за Турция от енергийна гледна точка, но Турция има достъп и до Иран, а се опитва да създаде връзки и с Ирак. Ердоган се опитва да се възползва от ситуацията в региона, за да постигне по-добри условия. Мисля, че разговорите с Иран по енергийни въпроси  представляват сигнал за Русия. Защото Русия иска да замени газовия проект „Южен поток” с „Турски поток”. Дали това има смисъл не е ясно, поне хора от петролния сектор поставят някои въпроси. Това обаче е наистина подходящо средство за Ердоган да осъществи натиск върху Русия да направи на Турция някаква ценова или друга отстъпка. Той се опитва да си осигури политическа стабилност, защото връзките на Турция със съседните страни, с Египет са обтегнати.

Гай Джонсън: Какъв ще е отговорът на Путин? Има много интересни енергийни въпроси, на които той ще трябва да отговори. Как ще отговори на този, а след малко ще поговорим и за това какво  ще направи с енергийния си сектор.

Любомир Митов: Бях много развеселен от новините днес. Голямата новина в руската преса днес е, че Русия е постигнала споразумение с Виетнамската петролна компания, която да инвестира в руския петролен сектор. За мен това е знак на отчаяние. Не можем да си представим, че Виетнамската петролна компания има ресурсите и технологиите, за да помогне на Русия да развие производството на петрол. Русия има фундаментален проблем, който няма нищо общо с Турция, и малко общо със санкциите. От разпадането на Съветския съюз Русия почти не инвестира в петролния сектор. Имаше само незначителни инвестиции в Източен Сибир. Успяваха да поддържат производството си само благодарение на новите технологии и инвестициите на западните компании. Сега те не стоят на дневен ред заради санкциите.  Санкциите все още не са се отразили сериозно, защото това е процес.

Гай Джонсън: Кога ще започнат да се отразяват сериозно?

Любомир Митов: През тази година. Очакваме производството на петрол от страна на Русия да падне с няколко процента тази година и с много повече през следващата, с около 7-8%. Слушайки мениджърите на руските петролни компании, като президента на  Лукойл, най-голямата частна компания в Русия, през следващите 5-6 години производството на петрол ще падне с 20%. И нищо няма да може да спре това, защото новите инвестиции в конвенционален петрол и газ отнемат години. Ако започнат сега, а те не са започнали, ще отнемат 5-6 години докато се усети ефект.

 

fallback
Още от Свят
fallback