fallback

Лавров: Сътрудничеството между Москва и Пекин - все по-значим фактор в световната политика

Русия и Китай "демонстрират обмислени подходи в решаването на световните проблеми"

07.04.2015 | 14:22 Автор: Ирина Георгиева

Все по-значителен фактор в световната политика става сътрудничеството между Москва и Пекин. Русия и Китай "демонстрират обмислени подходи в решаването на световните проблеми" - заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БТА, позовавайки се на ТАСС.

Лавров говори в началото на преговорите с китайския си колега Ван И, с когото ще обсъдят подготовката за посещението на китайския президент Си Цзинпин в Москва, очаквано в началото на май.

"Всестранното разширяване на сътрудничеството с Китай е наш приоритет." - заяви първият дипломат на Русия, като припомни "общото изявление на двамата лидери за стратегическото  артньорство" между Москва и Пекин.

Китай е най-големият търговски партньор на Руската федерация, отбеляза Лавров, като спомена по-специално съвместната дейност във финансовата сфера, енергетиката, също и в рамките на ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество - ШОС.

"Китайско-руските отношения - всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, се наредиха сред важните опори за развитие и процъфтяване на двете страни, също и сред важните гаранти за поддържане на сигурност и стабилност в региона и в целия свят." -добави Сергей Лавров.

fallback
Още от Свят
fallback