Гърция поиска от Германия 279 млрд. евро репарации

Варуфакис постави краен срок за предварително споразумение с кредиторите - най-късно на срещата на Еврогрупата на 24 април

07.04.2015 | 11:38 Редактор: Красимир Кирев
Гърция поиска от Германия 279 млрд. евро репарации

Ройтерс посочва, че Атина няма избор, освен да се примири с кратките срокове за намиране на консенсус, тъй като има достатъчно финансови средства едва до 20 април. Дотогава трябва да бъдат изяснени всички технически детайли около финалния договор, който да отпуши международното финансиране на страната.

Въпреки тежката ситуация и свиването на ликвидността, финансовият министър Янис Варуфакис е категоричен, че правителството на СИРИЗА няма да приеме условия, които по думите му бих задушили растежа. Във Вашингтон той вече обеща по-конструктивен диалог с Брюкселската група. Варуфакис също така гарантира, че Атина ще изплати до 9 април следващия транш от задълженията си към МВФ от 450 млн. евро.

На този фон Комисия от гръцкия парламент е изчислила, че Берлин дължи на Атина 279 млрд. евро, заради нацистката окупация в страната. Сумата беше официално обявена от зам.-министъра на финансите Димитрис Мардас.