fallback

6 ранени при експлозия в химически завод в Китай

07.04.2015 | 11:33 Автор: Красимир Кирев

Шестима души бяха ранени при експлозия в химически завод в източната китайска провинция Фидзиен. Тя е станала в помещение за производство на токсичен параксилол – химикал, който се използва при производството на влакна и пластмаси.  Според спасителните екипи, единият от ранените е бил в помещението. Другите са пострадали от отломки от счупени прозорци.  Всички са настанени в болница без опасност за живота.

Два големи резервоара с газ от по 20 хил. куб. метра не спираха да горят в продължение на няколко часа. Над 780 пожарникари и 131 пожарни коли от няколко града на полуостров Гулей веднага бяха мобилизирани. Армията също изпрати специалисти по химическа защита.

Властите създадоха 8 работни екипа, които да гарантират сигурната работа на комплекса след инцидента, а след това и да дадат отговор на въпроса какво е причинило експлозията.

Това е вторият такъв инцидент във фабриката за производство на параксилол за последните 20 месеца. Тя, както и други като нея, е обект на силни критики, заради високото ниво на замърсяване, което причинява.  На последната годишна сесия на парламента през месец март, министерството на околната среда на Китай се ангажира с повишаване на контрола на фабриките и затягане на режима на разрешителните, що се касае най-вече до оценката за въздействие върху околната среда.

 

fallback
Още от Свят
fallback