fallback

ООН поиска хуманитарен достъп до бежанския лагер Ярмук

07.04.2015 | 11:28 Автор: Красимир Кирев

В лагера живеят 18 хил. бежанци, които са в центъра на ожесточени сражения между "Ислямска държава" и на режима на Башар Асад. Бойци на сирийската опозиция от Свободната сирийска армия обвиняват управляващите за това, че са позволили инвазията на джихадистите, както и това, че слагат опозицията под общ знаменател с терористите.

Ротационният председател на Съвета за сигурност посланикът на Йордания Дина Кавар призова за защита на цивилните, хуманитарен достъп и животоспасяваща помощ. Тя поиска  международната общност да спомогне за евакуирането на бежанците и преместването им в други, безопасни лагери. В последните дни стотици са успели да избягат от района.

Заради стратегическата си локация, лагерът Ярмук притеснява сирийското правителство, че може да се превърне в силен бунтовнически трамплин в сърцето на столицата. Според последни данни "Ислямска държава" вече контролира 90% от неговата територия, като по този начин джихадистите са по-близо от всякога до центъра на града. Лагерът е толкова стратегически, че според международните наблюдатели, "Ислямска държава" и приближената до "Ал-Кайда" групировка "Ал-Нусра", които са противници на бойния фронт в други части на Сирия, са обединили сили в Ярмук.

В самия лагер, където бойните действия са по улиците и тротоарите, храната не достига. Няма достатъчно питейна вода. Лекарствата са на изчерпване. Световните медии съобщават за бомбардировки, дело на хеликоптери на сирийската армия.

 

fallback
Още от Свят
fallback