Турция свали временните рестрикции върху Facebook и Twitter

Преговорите с YouTube продължават

07.04.2015 | 11:22 Редактор:
Турция свали временните рестрикции върху Facebook и Twitter
Турция свали временните рестрикции върху Facebook и Twitter

Турция вдигна рестрикциите си върху социалните мрежи, след като ги блокира за няколко часа. Причината за спирането беше споделянето на снимки на прокурора, който беше взет за заложник и в последствие убит в Истанбул.

Турските власти определиха разпространяването на снимките на прокурора Мехмет Кирас с пистолет, опрян в тила от двама леви активисти, като анти-правителствена пропаганда. Преди акцията за премахването им от социалните мрежи, властите предприеха подобен ход и с турската преса.

Ибрахим Калън, говорител на турското Президентство, заяви:

"Медийните групи, които публикуват тези снимки правят пропаганда  на терористична организация. Неприемливо е да продължават да го правят, въпреки предупрежденията ни. Никъде по света няма такава свобода. Много международни агенции не си позволяват такива публикации".


В интернет обаче потребителите продължават да намират начин да показват снимките. В Facebook и Twitter различни страници дори предлагат съвети за това, как да бъде избегнато ограничението.  За няколко часа хаштагът  #TwitterisblockedinTurkey стана най-популярният в света.  

Турското правителство отдавана има остра политика спрямо социалните мрежи. През миналата година, точно преди местните избори, достъпът до Twitter и YouTube отново беше блокиран. Тогава президентът Реджеп Ердоган ги определи като опасни и вредни за обществото.


Според данни на Twitter, Турция е страната в света с най-много молби за премахване на съдържание във втората половина на 2014 г.