fallback

Турция блокира Twitter и YouTube

Съдът наложи забраната на 6 април заради снимките на пленения прокурор

06.04.2015 | 18:15

Турция блокира Twitter и YouTube.

Акаунтът на президента Ердоган в Twitter обаче работи.

 

Съдът в Турция позволи да бъдат блокирани двете социални мрежи, Twitter и YouTube заради публикация на снимките на прокурора, убит от въоръжена крайнолява групировка на 31 март 2015.

 

Facebook, който явно е бил блокиран в ранните часове на понеделник, 6 април 2015, бе отворен за достъп след прочистване на въпросното съдържание, съобщава Al Jazeera.

Турската преса пише за смущения в Twitter от месеци.

Турските власти блокираха достъпа до Twitter и YouTube заради отказа им да премахнат снимките на прокурора, който бе взет заложник в Истанбул.

Забраната над  Facebook от друга страна бе отменена, след като мрежата прие да се подчини на съдебната заповед, пише Хюриет.

Редица турски интернет доставчици се подчиниха на забраната на 6 април следобед, потвърди за Хюриет официален, но неназован източник, след масови оплаквания за достъп до сайтовете на социалните мрежи.

Секретарят на Съюза на доставчиците на Интернет Бюлент Кент /ESB/ каза за Хюриет, че "процедурата продължава", като всички ISP се очаква незабавно да изпълнят забраната.

Тайфун Акарер, ръководител на Агенцията за информационни и комуникационни технологии в Турция /BTK/, каза за Хюриет, че забраната за FB е била вдигната след като мрежата бързо се подчинила на съда на 6 април.

 

Блокадата на двете големи социални мрежи става седмица след като истанбулски прокурор загина при щурм на органите на реда на сграда, където бе държан в плен от крайнолява ексктремистка групировка.

1 април 2015 на общо 13 медии и журналисти бяха отнети акредитациите за пресконференцията след погребението на прокурор Кираз заради публикация на снимките му като заложник.

През втората половина на 2014 Турция е искала над пет пъти повече в сравнение с други страни да се трие съдържание от Twitter, съобщава Ройтерс.

Това показват данни, публикувани през февруари от микроблог. През 2014 Турция затегна правилата, позволяващи на блокирането на сайтове от властите.

 

Google работи по възстановяването на YouTube в Турция, съобщи говорител на компанията на 6 април, цитиран от Ройтерс.

fallback
Още от Свят
fallback