fallback

Москва: Плановете Русия да се постави в изолация се провалят

Чешкият президент Милош Земан размаха пръст на американския посланик в Прага Андрю Шапиро

06.04.2015 | 11:44 Автор: Красимир Кирев

Плановете на Вашингтон да постави Русия в изолация се провалят. Това отбеляза в Туитър председателят на комисията за външни работи на Държавната Дума Алексей Пушков. Повод за коментара му стана отказът на чешкият президент Милош Земан да приеме в своята резиденция посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро. Земaн определи като недопустими критиките от страна на посланика за решението на президента да посети Москва по време на тържествата по случай Деня на победата – 9 май.

Пред чешка телевизия американския посланик Шапиро заяви, че евентуално посещение на Земан в Москва би дискредитирало общата позиция на Запада, спрямо Украйна. Нещо повече- той заяви, че всяко решение на европейки лидер да отиде в Москва на 9 май би било недалновидно.

Пред сайта на чешкия парламент Земан изрази възмущението си от тези коментари и заяви: „Аз не мога да си представя чешкия посланик във Вашингтон да съветва американския президент къде да отиде и къде не. Няма да позволя на никой дипломат да се меси в моите чуждестранни визити“.

Последва и коментар от Москва. В Туитър Пушков написа: „Съдейки по истерията на американския посланик в Чехия, Вашингтон изглежда изнервен от възможността европейски лидери да пътуват до Москва на 9 май. САЩ се притесняват, че няма да има изолация“.

Тази година на 9 май се навършват 70 години от края на Втората световна война.

 

fallback
Още от Свят
fallback