fallback

Палестина настоява Израел да й плати всички задължения

06.04.2015 | 11:39 Автор: Красимир Кирев

Палестинският президент Махмуд Абас отказа да приеме размразените от Израел 400 млн. долара от данъчни приходи, които Тел Авив събира от името на Палестина. Причината, според Абас, е че Израел е удържал 1/3 от задълженията, за да се платят различни дългове на автономията, в това число за електричество, вода и здравеопазване. Палестинският президент е категоричен, че ако страната не получи пълният размер на средствата, които й се полагат – ще сезира Международният наказателен съд.

Израел замрази плащанията от приходите от данъци през януари, в знак на протест, че Палестина се присъедини към институцията. Формално членството е в сила от 1 април и дава право на иницииране на процес срещу Израел по обвинение за военни престъпления.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху мотивира удръжките с увеличаващата се нестабилност в Близкия Изток и нарастващата заплаха от екстремизъм. Замразяването на плащанията. които формират 2/3 от всички приходи в палестинския бюджет, доведе до намаляване на заплатите на правителствените служители с 40 на сто и приемането на извънреден бюджет.

"Те казаха, че ще ни изпратят парите. Няма проблем. И ги изпратиха намалени с 1/3. Защо? Казват, че е заради дългове. Кой решава това? Ние искаме и останалата част. И ако те настояват, че нямаме право да го правим, то тогава не искаме и другата част! Връщаме тази и отиваме на арбитраж в съда", заплаши Абас.

 

В последното десетилетия Израел замрази финансовите трансфери към Палестина на три пъти. Сега обаче влиянието на това решение върху палестинската икономика е най-тежко, тъй като през януари дефицитът й достигна 15% от БВП. Безработицата надхвърли 25%, а международните донори не изпълняват напълно поетите финансови ангажименти.

 

fallback
Още от Свят
fallback