fallback

Без Русия е невъзможно политическо споразумение с Иран, смятат в САЩ

Египет определи споразумението като първа стъпка в постигане на окончателна сделка и мир в региона

04.04.2015 | 09:08 Автор: Мариета Иванова

Постигане на политическо споразумение с Иран по неговата ядрена програма без участието на Русия би било невъзможно, заяви на брифинг говорителят на Държавния департамент Мари Харф, предава БТА, позовавайки се на ТАСС.

Изказването на Харф е в отговор на въпрос на кореспондент на ТАСС дали преговорите с Иран ще се увенчаят с успех без подкрепата на Русия: "Не, тя е част от групата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия, ключов участник в преговорите".

"Уверена съм, че Шесторката ще остане единна в целите и подходите си. Но в близките три месеца предстои още много работа, направихме добра стъпка, но трябва да се разберем и по техническите детайли."

Рамковото споразумение по иранската ядрена програма даде добър импулс на отношенията между Китай и Съединените щати, коментира на свой ред китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери, предаде Reuters.

"Китай и САЩ, които носят голяма отговорност за опазването на системата на неразпространение на ядрените оръжия, поддържаха добри контакти по време на преговорите, което вля положителна енергия в двустранните отношения", каза Ван.

Кери заяви, че САЩ оценяват важната и конструктивна роля на Китай в преговорите по ядрения въпрос, се посочва в китайското комюнике.

Египет, близък съюзник на Саудитска Арабия, основния регионален съперник на Иран, смята рамковото споразумение за първа стъпка към окончателна сделка, която може да помогне за установяване на мир в Близкия изток, съобщи държавната информационна агенция, като цитира египетското външно министерство. Египет и други арабски държави неотдавна постигнаха съгласие да създадат съвместни военни сили за справяне с регионални заплахи в момент, когато влиянието на Иран в Близкия изток нараства, припомня Reuters.

 

fallback
Още от Свят
fallback