Обама: Санкциите ще бъдат върнати незабавно, ако Иран се отклони от програмата

Изявление на американския президент Барак Обама след постигането на рамковото споразумение с Иран

03.04.2015 | 17:24 Редактор: Георги Стоянов
Обама: Санкциите ще бъдат върнати незабавно, ако Иран се отклони от програмата

В замяна на действията на Иран, международната общност се съгласи да облекчи определени санкции срещу страната. Наши санкции и санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

Още по темата

Облекчаването на санкции ще е постепенно и ще съответства на стъпките, които Иран предприема по изпълнението на сделката.

Ако Иран наруши сделката, санкциите могат да бъдат върнати. Междувременно, други американски санкции срещи Иран заради подкрепата, която оказват на терористични организации, за нарушаването на човешките права, както и заради програмата за балистични ракети, ще останат в сила.

Нека подчертая отново. Нашата работа все още не е приключена. Сделката не е подписана.

От сега до края на юни, преговарящите ще продължат да работят за изглаждане на детайлите за това, как това рамково споразумение ще бъде приложено.

И тези детайли са от голямо значение. Ако иранците се откажат от поетите ангажименти, ако механизмите за надзор и инспекции не отговарят на изискванията на нашите експерти по сигурността и ядрената безопасност, сделка няма да има.

Но ако успеем да постигнем това и Иран следва рамковото споразумение, за което нашия преговарящ екип се договори, ние ще успеем да се справим с една от най-големите заплахи за нашата сигурност. При това ще го направи по мирен начин.