fallback

Джон Кери за сделката с Иран

Коментар на държавния секретар на САЩ за постигнатото в Лозана рамково споразумение

03.04.2015 | 17:12 Автор: Георги Стоянов

Коментар на държавния секретар на САЩ Джон Кери на 2 април 2015 за постигнатото в Лозана предварително споразумение по рамковия договор за иранската ядрена програма.

Кери смята, че постигнатото съгласие с Иран е "солидна основа за добра сделка".

 

"Днес мога да ви кажа, че политическото съгласие, включително по отношение на детайлите, което постигнахме, е солидна основа за добрата сделка, която искаме да сключим.

Това е основата за сделка, според която Иран ще намали количествата обогатен уран, което държи с 98% за срок от 15 години.

Още по темата

Това е сделка, според която Иран ще намали броят на инсталирани центрофуги с над две трети за срок от 10 години.

Това е сделка, която ще увеличи времето, за което Иран може да се сдобие с достатъчно материал за производството на една атомна бомба.

Време, което в момента публично беше потвърдено, че е между 2 и 3 месеца. С тази сделка това време се увеличава на една година.

Това очевидно е 6 пъти повече от времето, което беше необходимо досега и през последните 3 години.

Искам да подчертая още един момент, много, много ясно, защото той беше цитиран подвеждащо многократно през тази дискусия.

Сделката, която искаме да финализираме, не е ограничена във времето. Параметрите на това споразумение ще бъдат прилагани на фази.

Някои от провизиите имат срок от 10 години, други – 15 години, а трети - 25 години.

Някои провизии обаче, включително много от мерките за надзор, ще останат в сила без ограничение във времето. Тяхната давност никога няма да изтече.

И основният момент е, че с това споразумение международната общност ще има увереността, че ядрената програма на Иран е изключително за мирни цели, разбира се, ако провизиите на споразумението се спазват.

 Ако пък не се спазват, ние разполагаме с инструменти, които ни позволяват да се справим с това.

fallback
Още от Свят
fallback