Лукашенко: Не може да има стабилност в Украйна без американците

Интервю на Райън Чилкот с президента на Беларус за телевизия Bloomberg

03.04.2015 | 16:34 Редактор: Георги Стоянов
Лукашенко: Не може да има стабилност в Украйна без американците

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Надявам се това да не е затишието пред бурята. Наистина не би ми харесало. Тук обаче има определени опасения тенденции, които ни навеждат на мисълта, че се намираме далеч от постигането на мир в Украйна.

Най-притеснителният елемент е, че Съединените щати не са ангажирани открито в този процес.

Още по темата

Аз вярвам, че не може да има стабилност в Украйна без американците. След като се срещнах наскоро с представители на Съединените щати, официални лица, които ни посетиха, аз ясно изразих тази позиция пред тях.

Казах им, че незнам, какво искат американците тук в Източна Европа и в частност в Украйна, но че ако американците искат мир и стабилност, те трябва незабавно да се намесят в този процес.

Райън Чилкот: До колко може да се влоши според вас ситуацията в Украйна?

Александър Лукашенко: Всичко това може да доведе до война. Война. Защо? Защото никоя от страните неврява на другата. Това е единият от проблем.

Вторият проблем е, че има много въоръжени хора. Хиляди, които не са под контрола на президента или украинското военно командване.

Може да ги наречете, както поискате. Батальоните на олигарсите. Те обаче наистина са много и са въоръжени.

И те са по-националистически настроени от централното правителство и наистина са решени да се бият до победния край.

Райън Чилкот: Така че имаме примирие, но всичко, което трябваше да последва от него – изтегляне от фронтовата линия и политически преговори - нито едно от тези неща на практика не е започнало да се случва между бунтовниците и Киев.

Имаме мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, руснаците и представител на Украйна, които ще посетят Донецк тази седмица.

Надяваме се, че това ще доведе до някакъв напредък, но вие чухте от Лукашенко - докато американците не се намесят, нищо няма да потръгне.

Защото според него Владимир Путин се е намесил в Украйна, тъй като се е почувствал заплашен от НАТО и Съединените щати.

Така че ако те не седнат на масата за преговори, какъв е смисълът от тези преговори.

Колко загрижен е той, че Владимир Путин може в последствие да насочи вниманието си към Беларус?

Райън Чилкот: Интересно е, но мисля, че той е загрижен. Той наистина каза, че има много политици в Русия, макар и да не назова Владимир Путин, които имат имперски възгледи и които гледат на Беларус като на северозападна провинция на Русия.

Той обаче каза, че ако има някакъв попит за намеса, белоруската армия ще е готова да отговори .

Трябва да разберем, от кого чуваме тези думи. Той е много предпазлив. Той получава много пари от руснаците, много евтин газ, много евтин петрол.

Така че фактът, че той казва изобщо нещо по въпроса - че руснаците теоретично могат да извършат интервенция в Беларус,  въпреки че подчертава, че това е много малко вероятно - е от голямо значение.

Това ви дава представа за напрежението в пост съветското пространство, както и за това, че може би Крим е един наистина опасен прецедент.

Доста забележителен е фактът, че той казва всичко това.

Райън Чилкот: Вижте, той трябва да получи заем от руснаците тази година. Той разчита на руския газ.

Но неговата икономика е засегната именно заради руснаците, не е ли така?

Райън Чилкот: Точно така. Заради зависимостта от износа на стоки за Русия. Той казва, че Беларус е засегната от санкциите.

Между другото той самият е обект на санкции, както и много от хората в неговото правителство заради тяхната политика срещу опозицията.

Той е брутален в методите, с които смазва всяка опозиция в страната.

Но да, абсолютно, основният им пазар за износ е Русия, цената на петрола върви надолу, санкциите дават ефект, така че те страдат в резултат от всичко това.

И той казва, че основната им задача от икономическа гледна точка, която вероятно е дори по-важна от геополитическите игри, е да се опитат да диверсифицират пазарите за беларуския износ.

Като цяло той и Беларус обаче са изолирани от Европейския съюз.

Дай ни представа за него, ти си го интервюирал за последен път преди колко години?

Райън Чилкот: За последен път го интервюирах на 9-ти септември 2001. Тогава той току що беше спечелил своя втори президентски мандат.

Това бяха едни много спорни избори и тогава говорихме за обвиненията, че е използвал ескадрони на смъртта срещу опонентите си. Нещо за което му напомних.

Тогава той каза, че би било по-добре да държи опозиционерите живи, защото те са толкова слаби.

И аз казах, че е хубаво, че вече няма подобни обвинения. Все още обаче има опасения, че той вкарва опонентите си в затвора.

Той хвърли в затвора няколко от кандидатите за президент на страната на изборите през 2010.

Така че няма съмнение, че той отново ще спечели изборите.

Райън Чилкот: Няма съмнение . Едно от най-интересните неща от моето посещение в Беларус беше, че опозицията, която е изключително слаба, е също така и много объркана - дали те трябва изобщо да се опитат да се изправят срещу Лукашенко, въпреки факта, че той е на власт от 21 години?

Защото те се опасяват, че ако създадат каквато и да е нестабилност в страната - много от тези хора искат свой Мейдан, своя революция по подобие на тази в Украйна – първо, че Александър Лукашенко ще използва това, за да ги смаже или пък вероятно Русия ще го използва като повод за интервенция в Беларус.

Така че за тях всъщност е по-добре да оставят Лукашенко на власт, отколкото, както те се опасяват, да изгубят суверенитета си напълно.