Поне 147 души, предимно студенти, са убити при нападението в Кения

Това е най-смъртоносната атака до момента от Ал-Шабаб

03.04.2015 | 09:20 Редактор: Ирина Георгиева
Поне 147 души, предимно студенти, са убити при нападението в Кения

Най-малко 147 души, предимно студенти, са убити при нападението на бунтовниците от Ал-Шабаб в университета в Гариса в североизточна Кения, предаде BBC. Тежко въоръжени мъже нахлуха в университета на 2 април сутринта, убиха двамата охранители на входа, а след това започнаха да стрелят безразборно по студентите.

В крайна сметка след като нападателите бяха заобиколени в общежитието, четирима от тях се самовзривиха. Петият стрелец е бил арестуван, според слуховете. 

Това е най-смъртоносната атака до момента от Ал-Шабаб. По думите на свидетели терористите отделяли християните и ги застрелвали. Повече от 500 студенти са успели да избягат, 79 от които са били ранени.

Студентът Ерик Векеса заяви за Reuters, че преди да избяга е успял да се заключи в стаята си.

"Това което успях да чуя от тях е: "Ние дойдохме да убиваме и накрая ще бъдем убити." Това е, което казаха." - спомня си Векеса.

"Беше ужасно. Имаше стрелба навсякъде." - допълни студентът Августин Аланга за BBC News.

Аланга свята, че е "жалко", че цял университет се охранява само от двама полицаи.

Девет от студентите с тежки наранявания са изпратени за лечение до  столицата Найроби, предадоха официални лица.

 

България осъди нападението. В изявление на МВнР Се казва:

"България остро осъжда терористичния акт в университета в град Гариса, Кения, извършен от сомалийската терористична организация „Ал-Шабаб”, довел до смъртта на 147 цивилни граждани и раняването на 79 други.

Категорично против всички форми на тероризъм. Убийството на невинни хора е варварски акт, който не оправдава каквито и да било цели и политики.

В този тъжен за Кения  ден поднасяме своите най-искрени съболезнования  на семействата на загиналите и изразяваме дълбокото си възмущение от използването на агресия и насилие." 

 


Как протече атаката:

1. Ислямистите са влезли в университета като са убили двамата охранители;
2. Започва стрелба в рамките на кампуса;
3. Студентите са нападнати в класните си стаи, докато са се подготвяли за изпити;
4. Въоръжените мъже са изолирани в женските общежития
5. Някои студенти успяват да избягат през оградата


Генералният секретар на ООН Пан Ки-мун осъди трагедията. Той я нарече "терористична атака" и заяви, че ООН е готова да помогне на Кения "в превенцията и борбата с тероризма и екстремизма". САЩ също предложиха помощ на Найроби.

Правителството на Кения смята, че Мохамед Куно от Ал-Шабаб официална е ръководител на атаката. От групировката казват, че са нападнали университета, защото смятат, че са във война с Кения, заяви анализаторът на BBC Африка Мери Харпър.

Кенийските войски влязоха Сомалия през октомври 2011 г., в опит да спрат ислямистите да преминават през границата между двете страни и да отвличат хора. Вместо това постигнаха обратния ефект - провокираха Ал-Шабаб да увеличи дейността си в Кения, добавя кореспондентът на BBC.

Най-смъртоносната атака е била насочена към търговския център Westgate в Найроби през септември 2013 г., когато бяха убити 67 души.

Ал-Шабаб се бори за създаването на ислямска държава в Сомалия. Организацията е обявена за терористична група, както от страната, така от САЩ и Великобритания.