Въоръжени мъже нападнаха университет в град Гариса (Кения)

Поне двама са убити, има ранени

02.04.2015 | 09:37 Редактор: Ирина Георгиева
Въоръжени мъже нападнаха университет в град Гариса (Кения)

Въоръжени мъже са нахлули в университетски комплекс в източния кенийски град Гариса, близо до границата със Сомалия, предаде BBC. От кампуса се чуват силни експлозии и стрелба.

Поне двама души са били убити, а четирима ранени, съобщават силите на реда. Въпреки това, те се опасяват, че жертвите на трагедията може да се увеличат. На мястото на инцидента са и кенийските военни.

Все още не е ясно кой е отговорен за нападението, но сомалийските бунтовници от Ал-Шабаб през последните четири години често са "взимали на мушка" Кения.

Размяна на огън

Има информация, че нападателите са взели заложници, но това не е потвърдено. 

Свидетели на нападението са заявили за местни медии, че маскираните въоръжени мъже са "ударили" по време на сутрешните молитви в джамията на колежа.

Съобщено е, че от една от сградите идва дим.

"Двамата охранители, които са били на входа на университета, са били убити. Можем да чуем изстрелите от вътрешността на кампуса, но на този етап не можем да кажем кой стреля и защо." - заяви представител на полицията.

Поне 27 студенти успяха да избягат. По техни сведения, нападателите са хаотични в атаките си. Те стрелят по всеки, който видят.

Анни Соу, кореспондентът на BBC в Найроби заяви,  че заради близостта си със Сомалия, Гариса е лесна мишена за бунтовниците от Ал-Шабаб. В миналото е ималко няколко нападения.

Гариса се намира на 150 км от границата със Сомалия. Голяма част от населението са кенийски-сомалийци.

Терористичната организация Ал-Шабаб е извършила редица нападения в Кения от 2011г. насам, когато кенийските войски бяха изпратени в Сомалия, за да помогнат с екстремистката групировка там.

Най-смъртоносната атака е била насочена към търговския център Westgate в Найроби през септември 2013 г., когато бяха убити 67 души.

Ал-Шабаб се бори за създаването на ислямска държава в Сомалия. Организацията е обявена за терористична група, както от страната, така от САЩ и Великобритания.