fallback

Първо безкръвно предаване на властта в историята на Нигерия

Коментар на Гавин Серкин и Нийл Шеаринг за телевизия Bloomberg от Лондон

01.04.2015 | 16:22 Автор: Георги Стоянов

Това беше една много, много оспорвана битка. Така че какво ще се случи сега?

Гавин Серкин: Имам моменти в историята, за които знаете, че са повратни. И в контекста на Нигерия и Африка, това е един подобен момент, в който на база на това, което знаем за сега, в Нигерия след 16 години на демокрация, след края на военната диктатура, за първи път управлението на страната преминава в ръцете на опозицията по мирен начин.

Още по темата

Така че това наистина е повратен момент за демокрацията в страната. Какво ще се случи с Нигерия сега, надяваме се, че страната ще поеме в една много положителна посока, защото Бухари е кандидатът, който може да отговори на поне две от основните опасения на инвеститорите.

Първото е Боко Харам. Той е силен човек, бивш военен диктатор. След което имаме и момента с корупцията и неговата кампания беше базирана именно на борбата с корупцията.

Той обаче все още не се е доказал в това отношение. Предишната му администрация от 80-те години беше опетнена с всякакви обвинения, включително за нарушения на човешките права. Така че остава да видим.

Нийл, Гавин  казва, че това вероятно е голям момент за страната - едно потенциално безкръвно предаване  на властта. Това ли е, което ще се случи? Какви са рисковете около ситуацията?

Нийл Шеаринг: Определено това е голям момент. Най-голямата африканска икономика, най-населената страна на континента, в която има демократична смяна на властта – това определено е нещо хубаво.

Според мен критичният момент ще са следващите 24 часа. Изглежда това предаване на властта се случва.

Гудлък Джонатан се обади на Бухари и призна резултата от изборите практически веднага, което е добър знак.

Дали неговите поддръжници приемат това – на този етап изглежда, че го приемат. Така че всички първоначални знаци са позитивни.

Нека обаче да изчакаме и да видим, какво ще се случи през следващите 24, които според мен ще са критични.

По отношение на това, накъде отиваме от тук - от макроикономическа гледна точка не знаем много за това, какви са плановете на Бухари.

Наясно сме обаче, че нигерийската икономика е засегната от ниската цена на петрола и че се забавя.

Основните опасения за инвеститорите, както Гавин  каза, са от една страна сигурността и от друга корупцията.

Бухари обеща да се справи и с двата проблема. Въпросът сега е ще успее ли той да приложи която и да е от тези политики на практика, след като поеме управлението.

 

fallback
Още от Свят
fallback