fallback

Какво означава евентуалната сделка с Иран

Коментар на Индира Лакшманан за телевизия Bloomberg от Лозана

31.03.2015 | 16:27 Автор: Георги Стоянов

Имаме ли някакъв прогрес? Джон Кери говореше за тези проблемни детайли. При това се намираме в последните часове на преговорите.

Индира Лакшманан: Важен момент е, че руският външен министър Сергей Лавров - научаваме не само от наши източници, но и от него самия - се връща на преговорите.

Още по темата

На пресконференция в Москва Лавров каза, че вярва, че санкциите, наложени от ООН срещу Иран, трябва да бъдат вдигнати, след като сделката бъде постигната.

И това е от голямо значение, защото това беше един от спорните моменти, които непозволяваха постигането на споразумение между Иран и 6-те световни сили, които преговарят тук в Лозана, Швейцария по тази дългосрочна ядрена сделка.

Така че предстои да видим дали този проблем ще бъде решен. Знаем обаче, че след  сутрешната сесия, германският външен министър обяви, че все още има спорни моменти.

И определено те ще трябва да бъдат разрешени. Не мисля, че за момента имаме постигната сделка.

Индира, с или без сделка, какви ще са политическите последствия за президента Обама във Вашингтон?

Индира Лакшманан: Ще са много значими. Ако имаме сделка, той ще трябва да се справи със законопроекта на сенатор Боб Кокър от Тенеси, който предоставя решаващи правомощия на Конгреса при всяка подобна сделка

Ако пък сделка няма, това определено ще бъде посрещнато от нови санкции срещу Иран. Така че и в двата случая ще има сблъсък между политическите сили във Вашингтон, независимо дали сделка е постигната или не.

 

fallback
Още от Свят
fallback