Мафията прокарвала кокаин с Коста Конкордия

Член на екипажа е помогнал наркотикът да бъде качен на кораба

31.03.2015 | 09:53 Редактор:
Мафията прокарвала кокаин с Коста Конкордия
Мафията прокарвала кокаин с Коста Конкордия

На потъналия кораб Коста Конкордия имало голяма партида кокаин на мафията. Член на екипажа е помогнал наркотикът да бъде качен на кораба. Това съобщава италианския вестник La Repubblica, цитиран и от Independent. Престъпният товар не е открит след корабокрушението. Предполага се, че е изхвърлен зад борда.

Вестник La Repubblica се позовава на запис на преговори на членове на калабрийската мафиотска организация Ндрангета. Тя е една от най-влиятелните и богати престъпни групировки на Ботуша. Калабрийските кланове контролират каналите за пренасяне на кокаин в Италия, а техните хора в САЩ поддържат тесни контакти с южноамериканските наркокартели, обяснява изданието. Вестникът разкрива, че мафията често използва кораби на норвежки круизните компании, които осъществяват плавания между Европа, Северна Америка и страните от Карибския басейн. 

Коста Конкордия, който изпълняваше круиз в Средиземно море с 4 200 души на борда, се удари в риф близо до остров Джильо на 13 януари 2012 г. В резултат на корабокрушението загинаха 32 души. Операцията по ликвидиране на последствията продължи повече от две години и струваше повече от 1 млрд. евро.

През февруари тази година капитанът на кораба Франческо Скетино беше признат за виновен и осъден на 16 години затвор. Останките от "Коста Конкордия" бяха изтеглени до пристанището Пра ди Волтри край Генуа. Те ще бъдат нарязани за скрап.