Във Великобритания официално започва предизборната кампания

30.03.2015 | 14:18 Редактор: Мартина Ганчева
Във Великобритания официално започва предизборната кампания
Във Великобритания официално започва предизборната кампания

С разпускането на британския парламент днес официално се поставя началото на кампанията за парламентарните избори. Вотът е насрочен за 7-и май. Съгласно конституцията премиерът Дейвид Камерън отиде в Бъкингамския дворец на аудиенция при кралица Елизабет Втора. По-късно той ще поведе предизборен митинг. Опозиционната Лейбъристка партия се очаква да представи своята бизнес политика

Най-новите социологически проучвания показват, че консерваторите водят с 4%. Според анкета, публикувана във вестник "Дейли мейл" и цитирана от агенция Ройтерс,  партията на Камерън се ползва с електорална подкрепа от 36%, а лейбъристите събират 32%. Либералните демократи получават 9%, Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) – 12 на сто, а Зелените – 5%. Като илюстрация на променливостта в предизборните нагласи е проучване, публикувано вчера, което показва 4% преднина за Лейбъристката партия пред консерваторите на Камерън след първия телевизионен дуел в кампанията.

На този фон германския „Die Welt“ коментира, че излизането на Великобритания от ЕС може да изправи държавите-членки пред ситуация, сходна с икономическата криза от 2008 г. Според вестника най-голямата заплаха за финансовата стабилност на Стария континент идва не от югоизток, а от северозапад. Така наречения "brexit" ще създаде за европейските пазари много по-голяма опасност, отколкото евентуално напускане на Гърция на еврозоната, отбелязва още изданието.

Темата за отношението на британците с Европейския съюз заема централно място в изборната реторика на Острова. Премиерът Дейвид Камерън обеща, че ако на 7 май бъде преизбран, най-късно до 2017 г. ще проведе референдум за излизането на Великобритания от ЕС.