fallback

Пет възможни изхода за Гърция

Bloomberg ни запознава с възможните сценарии за Гърция - ако остане или напусне еврозоната

30.03.2015 | 12:59 Автор: Виктория Крумова

Том Гибсън, Bloomberg: Следващите стъпки, пред които е изправена Гърция, се простират от оставане в еврозоната до катастрофален развод.

Противно на лявата си политика, с която спечели гласове, гръцкият министър председател Ципрас ще трябва да приеме мерки за икономии в замяна на заеми. Гърция има пари, но колко дълго ще се задържи правителството? Ако не бъдат постигнати компромиси между гръцките и европейските сили, финансовата помощ ще спре, спешната подкрепа ще бъде разпределяна. Това означава контрол на капитала, което би могло да принуди Ципрас да отстъпи.

Още по темата

Повечето гърци искат да останат в еврозоната, така че това би могло да означава начало на нова коалиция, включваща проевропейски партньори, или ако банките затворят, населението може да реагира зле. Контролът на капитала ще принуди правителството да отпечата нови пари. Отслабената икономика ще принуди банки и компании да просрочват задълженията си, а страната ще се окаже във финансов крах.

Гърция напуска еврозоната в ужасяващ дефолт – няма да бъде предложена помощ, за да се подкрепи една нова валута – банките и правителството се сриват. Една нова депресия връща Европа обратно в рецесия.

 

fallback
Още от Свят
fallback