Йемен - жертва на Иран и Саудитска Арабия

Bloomberg разяснява ситуацията в малка, но изключително стратегическа арабска страна

30.03.2015 | 10:58 Редактор: Виктория Крумова
Йемен - жертва на Иран и Саудитска Арабия

Дейвид Гура, Bloomberg: Продължаващите боеве в Йемен стават все по-ожесточени. Дългата гражданска война в малката, но стратегическа арабска държава би могла да бъде от огромно световно значение. Кои обаче са групите, които се борят за контрол над Йемен и защо?

Йемен се намира на източния край на Арабския полуостров, до пролива Баб-ел Мандеб, през който преминава по-голямата част от световния петрол. Този, който контролира Йемен, би могъл да контролира движението на петрола в цял свят.

Сраженията в Йемен са главно между сили, верни на сунитския президент Абдураба Мансур Хади и група бунтовници от северната част, известни като „Хути“. Хути са шиитска малцинствена група, които са в съюз с предишния президент Али Абдула Салех, и сега контролират по-голямата част от военните.

Хутите превзеха столицата Сана през септември и принудиха президента Хади да избяга. Хутите продължиха да се движат на юг и сега се намират близо до Аден. Случващото се в Йемен се разглежда като война на посредници между съседите на Йемен – враждуващите Иран и Саудитска Арабия.

Още по темата

Твърди се, че управляваният от шиити Иран подкрепя хутите, а Саудитска Арабия, управлявана от сунити, поддържа президента Хади.

Саудитска Арабия, която има дълга граница с Йемен, е все по-разтревожена от нарастващото иранско влияние в страната.

Внасяща допълнително напрежение е друга, съвсем отделна бунтовническа група, която действа в Йемен - сунитски мюсюлмански екстремисти, верни на Ал Кайда. Те водят своя собствена война както срещу правителството, така и срещу хутските бунтовници и са взели контрола над големи територии от страната.

Това е сложна война, която светът и петролните пазари наблюдават отблизо.