fallback

7,7 по Рихтер е регистрирано в Папуа-Нова Гвинея

Има опасност от цунами

30.03.2015 | 09:51 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Силно земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в Папуа-Нова Гвинея, предаде Reuters. Скоро след това бе издадено и  предупреждение за цунами.

Епицентърът е бил с дълбочина 33 км, близо до град Рабаул в североизточната част на Папуа-Нова Гвинея, съобщи американския геоложки център.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Хавай съобщи, че са възможни "опасни вълни цунами са възможни по бреговете на града, както и на 1000 км от епицентъра на труса по крайбрежето на Папуа-Нова Гвинея и Соломоновите острови."

Вълни цунами, достигащи между 1 и 3 метра над нивото на приливите и отливите са възможни по крайбрежните райони на Папуа-Нова Гвинея.

Не се очаква разрушителна тихоокеанска вълна цунами, допълват от центъра.

"Лицата, намиращи се в застрашените крайбрежни зони трябва да са нащрек, да следят информацията и да следват инструкциите на националните и местните власти." - се казва още в съобщението.

Рабул, град, който се намира на остров Нова Британия, се крие в сянката на вулкан планината Тавурвур. През 1994г. градът е разрушен от тежко изригване.

fallback
Още от Свят
fallback