fallback

В Гвинея е въведено извънредно положение заради вируса ебола

Фокусът на вируса се е изместил към крайбрежните райони на Гвинея

29.03.2015 | 19:11 Автор: Ирина Георгиева

Президентът на Гвинея Алфа Конде обяви 45-дневно извънредно положение в пет области на страната заради разпространението на вируса ебола. Под карантина са поставени болници и клиники, където има установени нови правила за погребения и възможности за изолиране.

Вирусът ебола избухна в Гвинея през декември 2013г. През януари 2015г. СЗО съобщи, че има тенденция към постоянен спад на заболяемостта в трите епицентъра в страната. Но напоследък отново има увеличение на заразените в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Фокусът на вируса се е изместил към крайбрежните райони на Гвинея, съобщи президентът Конде. 

"Където е необходимо през този период, ще бъдат предприети мерки за ограничения и поставяне под карантина." - допълни Конде.

На 27 март в Сиера Леоне влезе в сила тридневната забрана за жителите на страната да напускат домовете си.

Югозападният регион на Гвинея граничи със северните райони на Сиера Леоне, които приоритетно там заключиха вратите си, съобщиха от Associated Press. На 27 вечерта силите за сигурност в Гвинея се разположиха на южните и западните си граници, за да попречат на хората, които искат да преминат през нея и да избягат от забраната.

Говорителят на правителството на Сиера Леоне Тео Никол заяви, че двете страни са се договорили да охраняват границата, така че хората със симптоми на ебола да не я пресичат.

fallback
Още от Свят
fallback