Провежда се втори тур на местните избори във Франция

Очаква се дясноцентристката коалиция да доминира на балотажа

29.03.2015 | 09:54 Редактор: Ирина Георгиева
Провежда се втори тур на местните избори във Франция

Електоратът във Франция отново ще отиде до избирателни секции на 29 март за втори кръг на местните избори. След като миналата седмица поведе, очаква се и този път дясноцентристката коалиция да доминира на балотажа. Това постави бившия държавен глава Никола Саркози отново на политическата карта след завръщането му в политиката през септември.

Избирателните секции бяха отворени в 8:00 и ще затворят в 18:00 или 19:00 в средните градове (Брест, Дижон, Шамбери, Тулон ...) и дори в 20:00 в Бордо, Марсилия, Нант, Тулуза и Париж.

Изборите се провеждат в подготовката за президентските избори през 2017 г., пише агенция "Фокус". На тях Саркози се надява, че ще успее да си вземе обратно властта от лявото правителство на настоящия държавен глава Франсоа Оланд, което се опитва да се справи с предизвикателствата на слабия икономически ръст и високата безработица. 

Лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен, който бе на второ място с 25 на сто заяви, че не очаква да спечели някои от департаментите заради тактическото гласуване на основните партии, чиято цел е да ги остави извън властта.