ООН: Малцинствата в Близкия Изток са заплашени от геноцид

Причината е засилващите се позиции на крайни ислямистки групи

28.03.2015 | 12:11 Редактор: Красимир Кирев
ООН: Малцинствата в Близкия Изток са заплашени от геноцид

Религиозните малцинства в Близкия Изток са заплашени от геноцид, заради засилващите се позиции на крайни ислямистки групи – това обяви френският външен министър Лоран Фабюс по време на среща на Съвета за сигурност на ООН. Той, заедно с ген.-секретар на организацията Бан-ки Мун призоваха за създаването на кризисен екшън план, който да неутрализира заплаха.

Фабюс настоя международната общност да покаже ясно на Ислямска държава, че ще се бори с нея докрай. Той обаче направи забележката, че в тази борба трябва да има все повече резултати и все по-малко празни закани:
 

"Тяхното варварство, говоря за джихадистите, не знае граници!  Трябва да приемем факта, че днес има реална опасност някои малцинства в Близкия Изток да бъдат заличени напълно. Светът трябва да престане да изглежда безсилен и да вземе мерки против този геноцид. Това очакват хората от нас!", алармира френският външен министър.

 

В Ирак и Сирия джихадистите преследват най-вече християните и язидите. Според Фабюс, през 1987 г. в Ирак християните са били 1,4 млн, докато в момента са останали само 400 хил. Около 80 на сто от всички 600 хил. язиди в Ирак станаха бежанци и живеят в лагери. Миналият месец ислямисти убиха 20 копти в Либия.

 

"Ще създадем специална група с експерти, запознати с религиозните особености на Близкия Изток, културни дейци, представители на науката и бизнеса. По начало националните правителства носят отговорността за защитата на малцинствата, но трябва да ангажираме с тази роля и гражданското общество и духовните водачи", заяви ген. секретар на ООН Бан Ки-мун.

ООН се ангажира и със създаването на сигурни канали за хуманитарна помощ за засегнатите малцинства в Близкия изток.