fallback

Отрядите на хутите в Йемен напредват на юг

В Египет, лидерите на страните от Арабската лига търсят решение на все по-ожесточения конфликт

28.03.2015 | 12:03 Автор: Красимир Кирев

Най-малко 16 души загинаха при улични боеве между въоръжени шиитски бойци и поддръжници на управляващите сунити в южния йеменски град Аден. И докато коалицията, водена от Саудитска Арабия нанася тежки въздушни удари в северната част на страната, нарастват опасенията за наличието на т. нар. спящи клетки на хутите в южните райони. Така, според световните агенции, намесата на арабската военна коалиция, целяща спасяването на президента Хади, може да се окаже доста закъсняла.

В това време американският президент Барак Обама е провел разговор със саудитския крал Салман, в който е потвърдил подкрепата на Вашингтон за военните действия в Йемен. И двамата стоят на позиция, че превратът и насилственото сваляне на президента Хади трябва да бъде предотвратен и да се търси устойчива стабилност с политически средства.

От Пентагона съобщиха, че американски части са спасили с хеликоптер двама саудитски пилоти, които са били принудени да катапултират от своите самолети F-15 в околностите на Аден.

Иначе бомбардировките в столицата Сана продължават трети ден. В ход е масова бежанска вълна. Магазините и бизнесът не работят. Опашките пред бензиностанциите са дълги километри.

На този фон ръководството на шиитската групировка Хизбула призова за незабавен край на въздушните удари и начало на политически диалог. Нейният лидер Хасан Насрала заяви в специално обръщение:  

"В историята, агресорите са побеждавани и унижавани. Ръководителите на Саудитска Арабия имат шанса да не бъдат победени и унизени. Те все още имат възможността да преосмислят своята погрешна политика и да започнат да третират хората в Йемен като братя. Вратите за диалог трябва да останат отворени!"

 

fallback
Още от Свят
fallback