Двама космонавти ще останат за една година в МКС

Кели и Корниенко ще станат рекордьори след 1 година в космическата станция

28.03.2015 | 11:50 Редактор:
Двама космонавти ще останат за една година в МКС
Двама космонавти ще останат за една година в МКС

Руският космонавт Михаил Корниенко и американският му колега Скот Кели започнаха най-дългата мисия на Международната космическа станция, правена от човек. Те ще останат на нея в продължение на една година или два пъти повече от времето на традиционните мисии. Двамата космонавти, заедно с командира си Генадий Падалка излетяха с капсулата Союз от космодрома в Бейконур и успешно пристигнаха в космическата станция малко преди 5 часа сутринта българско време в събота.

Кели и Корниенко ще станат рекордьори след една година в космическата станция. Падалка ще остане с тях 6 месеца, след което ще се прибере на Земята. Но тогава и той ще бъде рекордьор – 56-годишният руски космонавт-ветеран ще достигне 878 дни в космоса, повече от всеки друг човек.

Учените искат да проследят как човешкото тяло реагира на по-продължителни космически мисии като част от подготовката и планирането на по-дълги мисии на Марс. Астронавтите ще бъдат подложени на по-силна радиация, загуба на мускулатура, проблеми с костите и промени в сърдечно-съдовата и имунната система.

Четирима космонавти вече са прекарвали в космоса повече от една година, но това стана на старата космическа станция Мир. Мисията им приключи през 1999г, но по времето й те не разполагаха с модерното медицинско оборудване, което сега ще използват учените от НАСА.

Днешната станция, която лети на 418 км над земната повърхност, е мегапроект на 15 държави, на стойност 100 млрд. долара.