Има ли хибридна война между Саудитска Арабия и Иран в Йемен

Коментар на Глен Кари за телевизия Bloomberg от Риад

26.03.2015 | 17:52 Редактор: Георги Стоянов
Има ли хибридна война между Саудитска Арабия и Иран в Йемен

Тази сутрин американската преса се опитва да разбере дали това е хибридна война между Саудитска Арабия и Иран. За това ли става въпрос?

Глен Кари: Саудитска Арабия определено действа заради заплахата от това, което те приемат за иранска намеса в Йемен.

Хората, с които разговарях, ми казаха, че Саудитска Арабия няма да позволи на Иран и шиитите да поемат контрола над страната.

Още по темата

Те са прекалено близо до границата им. Това е по-сериозен проблем за Саудитска Арабия дори от Сирия.

Саудитците се намесиха, за да непозволят на Иран да увеличи влиянието си в Южната част на Арабския полуостров.

Глен, защо трябва да се притесняваме за Йемен. Това е една много бедна страна. Те произвеждат много малко петрол. Защо това е толкова важно място?

Глен Кари: Страната се намира в южната част на Арабския полуостров и контролира пролива, който води към Червено море и е основен маршрут за корабоплаването.

Те са съседи на Саудитска Арабия. Нестабилността в Йемен често е засягала Саудитска Арабия. Ал Кайда има силни позиции там.

Една страна, в която цари беззаконие, винаги е неприятна за съседите й. Особено страна като Йемен, където имаме гнезда на Ал Кайда. Това я прави дори още по-опасна и важна.

Така че това е заплаха за сигурността не само за Саудиска Арабия, но както принц Сауд, външният министър на Саудитска Арабия заяви, това е заплаха за региона и целия свят.

Глен, заглавията, които имаме от Йемен, са наистина невероятни. Първо научихме, че президентът, който е сунит, е избягал, както и че използвана от американските военни база е била превзета от бунтовниците. Също така научаваме, че бунтовниците са получили достъп до документи на американското разузнаване. Всичко това е притеснително. Каква е американската роля на този етап в Йемен?

Глен Кари: Трудно е да се прецени от Риад, но от разговорите, които водих днес, разбирам, че на определено ниво американците подкрепят саудитците в Йемен.

Разбира се, дотолкова, доколкото тяхната намеса ще доведе до завръщане към нормалния политически процес в страната.

Имаше изявление, че е изграден съвместен комуникационен и оперативен център. Това беше едно от изявленията на американците по-рано днес. Това обаче е саудитска операция.