fallback

Мащабна операция на Саудитска Арабия в Йемен

Коментар на Елиът Готкин за телевизия Bloomberg от Тел Авив

26.03.2015 | 13:56 Автор: Георги Стоянов

Елиът Готкин: Това е операция, водена от Саудитска Арабия и подкрепена по тяхна информация от коалиция от над 10 страни.

Сред тях са съюзниците на Саудитска Арабия в Залива, заедно със страни като Йордания, Египет и дори Пакистан.

Тя е започнала в 7 вечерта Ню Йоркско време, полунощ в Лондон или 2 сутринта местно време. Саудитският посланик в Съединените щати посочи основната цел на мисията:

Още по темата

Адел Ал-Джубар, посланик на Саудитска Арабия в САЩ:

Ще направим всичко, което е необходимо, за да защитим легитимното правителство в Йемен, от това то да бъде свалено и от всякакви заплахи от тези външни за страната милиции.

Елиът Готкин: Саудитска Арабия казва, че за операцията са предоставили 100 самолета и 150 хиляди военнослужещи.

САЩ казват, че осигуряват логистична подкрепа и разузнавателна информация.

Освен да се опитат да помогнат на президента на Йемен, който вече беше принуден да избяга от столицата Сана в Аден и да се скрие там, те също така казват, че искат да предотвратят опасността, Йемен да бъде завладян от тези милиции и да се превърне в убежище за джихадисти.

Ал Кайда вече има сериозно присъствие в Йемен. Този клон на Ал Кайда също така пое отговорност за убийствата в редакцията на Шарли Абдо,  наред с други атентати, така че има доста опасения за това, в каква посока върви Йемен.

Саудитска Арабия се опитва да предотврати не само разпалването на гражданска война, но и евентуална още по-голяма нестабилност, която да дестабилизира целия регион.

Елиът, Йемен не е най-големият износител на петрол в света. Конфликтът там обаче има сериозен ефект върху цените, защото се случва в толкова ключов за петролната индустрия регион.

Елиът Готкин: Точно така, вижте, както Манъс коментира, страната не е голям износител на петрол.

Те всъщност се нареждат на 39 място в света по този показател. Няма да забележите, ако йеменският петрол вече не се предлага на пазара.

Ще забележите обаче, ако нестабилността и ситуацията там ескалират до нива, при които петролните танкери например, превозващи нещо като 3,8 милиарда барела петрол на ден в този район, не могат да преминат.

Това може да затрудни корабоплаването през Суетския канал като цяло, принуждавайки корабите да се отклоняват покрай Нос добра надежда в Южна Африка, което ще увеличи, както времето за превоз, така и цената.

Така че по скоро географското положение на Йемен, който разбира се граничи със Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в света, е сред основните опасения, а не петрола, който Йемен произвежда и изнася.

fallback
Още от Свят
fallback