fallback

Експлозия в редакцията на списание в Истанбул взе жертва

26.03.2015 | 13:25 Автор: Красимир Кирев

Един човек загина, а други трима бяха ранени при експлозия в редакцията на списание Адъмлар  в Истанбул тази нощ. Властите обявиха, че по всяка вероятност става дума за бомбена атака.

Списанието излиза всеки месец и е приближено до ислямистката радикална групировка  „Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток“. Експлозията разруши редакцията на Адъмлар (в превод името на списанието означава Стъпки), която е на третия етаж на висока сграда. Изпочупи прозорците на околните сгради в истанбулския квартал Кагитхане.

Полицията отцепи района.  Екипите на пожарната и спешна помощ са реагирали бързо и ранените са откарани в близки  болници без опасност за живота. Името на убития журналист е Юнсал Зор.

Първоначалната версия за взрив на газова бутилка бързо беше отхвърлена.  Групировката „Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток“ е създадена в Турция през 1984 г и се бори за създаването на наднационална ислямска държава. През 2003 г. тя пое отговорността за редица атаки срещу евреи и британци, в следствие на които бяха убити 57 души.

 

fallback
Още от Свят
fallback