Висши украински чиновници са арестувани за корупция

Това са ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации Сергей Бочковски и заместникът му Виктор Стоецки

25.03.2015 | 16:19 Редактор: Ирина Георгиева
Висши украински чиновници са арестувани за корупция
Висши украински чиновници са арестувани за корупция

Двама висши украински чиновници са били арестувани по време на заседание на кабинета, като част от акция за борба с корупцията, предаде BBC. Това се случва часове след като е бил уволнен влиятелен регионален губернатор.

Ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Сергей Бочковски и заместникът му Виктор Стоецки бяха отведени от полицията по време на телевизионна среща. Те са заподозрени в корупция на високо равнище.

По-рано украинският президент Петро Порошенко уволни регионалния губернатор, влиятелния украински олигарх Игор Коломойски. Той управляваше населената предимно с руснаци Днепропетровска област, един от основните индустриални региони в Украйна. Коломойски се бореше с президента Порошенко за контрол на енергийната компания Ukrnafta.

Двата ареста са свързани с незаконни рушвети, в които влизат договори за обществени поръчки, заяви вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк допълни пред Reuters, че "когато страната е във война и когато украинците разчитат на всяка стотинка - те крадат от хората и държавата. Това ще се случи на всеки, който нарушава закона и се присмива на украинската държава."