Тед Круз любимецът на консерваторите в републиканската партия

Питър Кук коментира първия от кандидатите на републиканците за президентските избори в САЩ догодина

24.03.2015 | 17:08 Редактор: Георги Стоянов
Тед Круз любимецът на консерваторите в републиканската партия

Тед Круз очевидно се впуска първи в надпреварата, но като цяло сред републиканците, всъщност той е вторият участник, не е ли така?

Питър Кук: Неговата цел е консервативното ядро на републиканската партия. И той се опитва да стигне там пръв. Иска да привлече светлините на прожекторите преди останалите да се намесят.

Това му дава шанс да набере доста средства преди останалите да имат шанса да се опитат да наберат капитали сред традиционните привърженици на партията.

Още по темата

Той се опитва да стане консервативният кандидат в тази надпревара. Не кандидата на статуквото.

Ще видим този сблъсък по време на кампанията. Той на практика отправя послание към някои от останалите евентуални кандидати – вижте аз съм в играта, вие може да се откажете.

Питър, очевидно той е много популярен сред евангелистите и чаеното парти. Ще успее ли да набере достатъчно средства?

Питър Кук: Това е въпросът в момента. Едно от нещата, които прави и една от причините, поради която посети Liberty University, е да се опита привлече консерваторите интелектуалци, както и евангелистите.

Той казва, вижте, аз съм вашият кандидат, нека да съберем пари сред нашите традиционни привърженици и той наистина успява да направи това.

До сега обаче той не е показал, че може да го направи на национално ниво по същия начин, по  който го направи президентът Обама в своите президентски кампании.

Това е едно от основните предизвикателства за Тед Круз. Един от отворените въпроси, дали той е способен да мобилизира фондове в същата степен, в която се е превърнал в национален говорител на за консерваторите.

Питър ще ти прочета цитат от Боб Вендер Платс, мисля, че го познаваш, той е известен консерватор от Айова. Той казва, „аз винаги напомням на хората, че 75% от избирателите в Айова не искат Ромни да е кандидатът на републиканците”. Това казва много за Ромни, но също така казва много и за нагласите в републиканската партия. Съгласен ли си с тази логика, че Тед Круз може да разчита на тези 75%.

Питър Кук: Може би да, но не трябва да забравяте, че на места като Айова Тед Круз има много по-големи шансове, отколкото на други места в страната.

Вижте, колко време той ще прекара в Айова в сравнение с други места в страната. Защото ако той не се справи добре в Айова, тогава той на практика ще бъде изключен от надпреварата.

Това е възможност той да спечели тези евангелисти - консерватори в Айова, особено сега, когато навлиза в надпреварата първи, а също и да разбере, дали може да спечели позиции и отвъд Айова.

Но вижте, Тед Круз беше подценяван, но той представлява реална заплаха за много кандидати на републиканците.