Оланд скептичен да има оцелели след катастрофата на Germanwings А320

Самолетът се е разбил в труднодостъпен район, посочи френския президент

24.03.2015 | 15:52 Редактор: Мариета Иванова
Оланд скептичен да има оцелели след катастрофата на Germanwings А320

Президентът на Франция Франсоа Оланд е скептичен да има оцелели след инцидента с  Germanwings А320.

„Самолет на авиокомпанията Germanwings се разби в района на Барселонет,“ заяви Оланд на специална пресконференция по случая. - „Самолетът е изпълнявал полет от Барселона за Дюселдорф. На борда му е имало 148 души. Обстоятелствата около инцидента, причините за който още не са изяснени, показват, че няма оцелели. Първо бих искал да изразя солидарността си към семействата на загиналите в трагедията, случила се във Франция, макар че още не знаем самоличностите на тези жертви. Вече разговарях с министър-председателя и министъра  на вътрешните работи Бернар Казньов, който веднага занима за мястото на злополуката. Сформиран е и кризисен център. Ще знаем повече след минути.

Преди това сме насочили усилията си към това, инцидентът да няма по-нататъшни последствия.

Ще разговарям с немския канцлер Ангела Меркел, защото е много вероятно голяма част от жертвите да са германци. Ще разговарям и с испанския крал, който е на посещение във Франция днес. Това е трагедия, още една самолетна трагедия.

Опитваме се да разберем обстоятелствата, които може да са довели до нея. След това разбира се ще предоставим информацията на съответните власти – испанските, както и немските, и на семействата на жертвите. Загубата, която ще трябва да понесем, е голяма, защото се случи на наша земя. Накрая искам да разбера всички допълнителни последствия от инцидента, защото той се е случил в местност, до която достъпът е много труден. Не знам дали са пострадали домове или жилищни райони. В следващите часове ще знаем повече. Докато чакаме, преди всичко трябва да сме солидарни,“ коментира още Оланд.

Президентът на Франция посочи още, че вероятно на борда на самолета не е имало французи. Предполага се, че по-голямата част от пасажерите са испанци, германци и турци.

Кралят на Испания Фелипе Шести пристигна във Франция на тридневно посещение, което заради катастрофата на самолета прекрати. Той потвърди, че на борда на разбилия се самолет е имало много испанци, а също германци и турци.