Форбс: Жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев

23.03.2015 | 12:51 Редактор: Мартина Ганчева
Форбс: Жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев

Една година след присъединяването на Крим към Русия, 80 % от жителите му предпочитат Москва пред Киев. Това показва допитване, цитирано от американското списание Форбс. Проучването е проведено миналия месец от най-големият институт за проучване на общественото мнение в Германия и е четвърти по рода си в света -  GfK Group. 

На въпрос "Одобрявате ли анексията на Крим?", цели 8 % отговарят "да, категорично". Други 11 % отвръщат с "по-скоро да". Само 2% дават отрицателен отговор, а други 2 % се колебаят. Три процента отказват да споделят мнение. Едва 24 % смятат, че референдумът за присъединяването "се е провел под натиск“.

Списание Форбс коментира, че различията в политически пристрастия застрашават териториалната цялост на Украйна,. Само 19 % в източната й част и 26.8 % на югоизток смятат, че страната трябва да се присъедини към Европейския съюз. В същото време в Западна Украйна 84.2% вярват, че членството в ЕС е напълно заслужено. В централната част на страната малко под половината от населението се обявяват за евроинтеграция. Подобни са настроенията и спрямо членството в Алианса. В централната и северната част на Украйна то е подкрепяно от една трета, докато в западната НАТО е харесвано от 53% от населението.