fallback

Социалистите запазиха Андалусия

23.03.2015 | 12:47 Автор: Мартина Ганчева

Испанската Социалистическа партия спечели регионалните избори. Тя запази бастиона си в провинция Андалусия. 

"Това е историческа и безспорна победа. Много съм доволен и се чувствам много отговорна за това, което предстои оттук нататък. В новия парламент на Андалусия ясно е представено разнообразието, което съществува в нашето общество. Всички наши различия, мнения и идеи, с които представляваме гражданите на тази област. Надявам се този нов момент да помогне на всички нас и да направи всичко по-добро", заяви Сусана Диас, кандидат на Социалистическата партия.

 

Управляващата в Испания Народна партия, която е на власт в Мадрид от 2011 г., е втора сила в региона  с 29 на сто от гласовете.

"Не сме тук да критикуваме социалистите. Не сме тук, за да зашлевим шамар на някого. Не сме тук, за да се съюзяваме с другите. Тук сме да управляваме. В лоши времена, в сложни времена. Затова трябва да останем спокойни, решителни и да предлагаме смели и ясни идеи“, коментира след изборната нощ премиерът на Испания и член на Народната партия Мариано Рахой.

 

Въпреки че двете доминиращи партии се наредиха на първо и второ място в гласуването, те са загубили подкрепа в сравнение с вота през 2012-а. На този фон, след доброто представяне на изборите за Европейски парламент миналата година, когато получи 1,2 милиона гласа и излъчи петима евродепутати, Подемос зае третото място с 15 на сто от гласовете.

"Ние сме главните герои на промяната, създатели на нови алтернативи, новата зора на Земята. Олицетворението на алтернативите, от които спешно се нуждае мнозинството на Андалусия“, заяви лидерката на Подемос Тереза Родригез.

 

И така, изборите в региона показват новия политически пейзаж в Испания. Анализатори предвкусват катаклизъм на парламентарните избори преди края на годината. 

 

fallback
Още от Свят
fallback