Консерваторите на Саркози печелят местните избори

23.03.2015 | 10:10 Редактор: Красимир Кирев
Консерваторите на Саркози печелят местните избори

Партията на бившия френския президент Никола Саркози – Съюзът на народното движение печели първия тур на местните избори във Франция. Според предварителните резултати Консерваторите събират около 32,5% от гласовете, изпреварвайки със 7 на сто считания за фаворит френски Национален фронт на Марин льо Пен.  Управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд затвърди ниската си популярност с резултат от едва 22 на сто електорална подкрепа. Избирателната активност достигна 51%.

Никола Саркози благодари на избирателите си за победата на неговата партия, но побърза да отхвърли всяка възможност за алианс между Съюзa на народното движение и Националния фронт за следващия тур, с цел изолиране на управляващата левица.

"Казвам на всички, които гласуваха за Националния фронт, че разбирам тяхното разочарование. Но тази партия, която има същата икономическа програма като крайната левица, която приветства избирането на новото гръцко крайноляво правителство – няма да реши проблемите на Франция. Потвърждавам – няма да търсим никакви местни или национални споразумения с тази партия!", обяви Саркози.

 


За коалиция обаче призова премиерът на Франция Манюел Валс, който направи голяма изборна обиколка, в търсене на подкрепа за Социалистическата партия.  Той призова избирателите във всички департаменти в страната да гласуват против евроскептиците:
 

"Обръщам се към всички републиканци с молба да блокират крайната десница на втория тур. Всички републиканци, казвам го отново, трябва да понесат тази отговорност.  Нека да подкрепят републикански кандидат, без значение дали е от левицата или от десницата, когато се изправя срещу кандидат на Националния фронт".

 

Загубата е тежка за Марин льо Пен, която изведе популистката си формация до победа на европейските избори през миналата година. Поне засега беше спрян устремът на льо Пен, която настоява за връщане на франка и прекратяване на свободната миграция в страната, преди голямата й цел – президентските избори през 2017 г.
 

"Лидерът на кампанията на управляващите – премиерът Манюел Валс трябва да чуе посланието на народа. Вместо да призовава избирателите да гласуват за Съюза на народното движение 2 минути след като станаха ясни резултатите, той моментално трябва да връчи оставката си на президента, заради слабия резултат на Социалистическата партия", каза льо Пен, в отговор на думите на Валс.


Перспективите пред Националния фронт са да спечели няколко от всички 102 департамента в страната. Все пак партията се надява на по-сериозно присъствие в Общинските съвети след втория тур.