fallback

Шпигел сложи на корицата си Меркел и войници от Вермахта в подножието на Акропола

22.03.2015 | 08:57

Списание Spiegel постави канцлера Ангела Меркел на корицата си в събота, 21 март 2015.

Корицата на Spiegel представлява Меркел, заобиколена от войници на Вермахта в подножието на Акропола.

Spiegel я публикува в Туитър акаунта си:

Главният редактор на списание Шпигел/Spiegel Клаус Бринкбоймер обясни в колонката си, че главната статия обяснява защо миналото не си отива и защо в хода на дискусиите за водещата роля на Германия  в еврозоната се подема темата за националсоциализма.

Според него авторите на материала за провели разследване в Гърция, Италия, Великобритания, Брюксел и Берлин, за да разберат защо около исканията на Атина за изплащане на репарации от Германия се разрази спор.

 

„В заглавието се казва, че става дума за европейските възгледи на Германия. Ангела Меркел е изрязана от вестник, фигурата е залепена с тиксо, което е направено нарочно небрежно, за да напомня на същите онези карикатури, на които я рисуват с мустаците на Хитлер“, пояснява Бринкбоймер.

Още по темата

През 2013 работна група на финансовото министерство на Гърция изчисли щетите, нанесени на страната от германската окупация през Втората световна война.

По оценка на експертите, сумата на неизплатените репарации е 108 млрд евро. Половината е размерът на кредита, който Гърция е предоставила на Третия райх.

На 11 март 2015 гръцкият министър на правосъдието Никос Параскевопулос заяви, че е готов да подпише постановление на Върховния съд от 2000г., изискващо изплащане на компенсации на близките на 218 жертви, пострадали от окупацията. Постановлението ще позволи арест на германски активи като компенсация за неплащане.

Представители на канцлерството отбелязаха, че въпросът за репарациите е бил решен през 1990 преди обединението на Германия от политическа и юридическа гледна точка.

fallback
Още от Свят
fallback