fallback

Ще подаде ли Меркел ръка на Камерън на срещата на ЕС

Коментар на Алън Крауфорд за телевизия Bloomberg от Брюксел

20.03.2015 | 17:19 Автор: Георги Стоянов

Разбира се, официално темите на срещата включват Гърция и Русия, но Дейвид Камерън е фокусиран върху изборите. Какво иска да получи той от тази среща в навечерието на изборите?

Алън Крауфорд: Дейвид Камерън на практика организира своя собствена среща на срещата. Всички теми за Камерън сега са свързани с вътрешната политика.

Той е само на 49 дни от изборите, на които той потенциално може да загуби поста си. Той води със себе си свой собствен прес център.

Още по темата

И опита ни показва, че той ще наблегне на вътрешните за страната проблеми. Темата за Европа в известен смисъл е твърде токсична за премиера.

Така че за него е много трудно да победи. Видяхме при предишни срещи, те спореха за бюджета на ЕС.

Той също така има и тези продължаващи дискусии с лидерите на ЕС за това, как може да извоюва промени в европейските договори. Той обеща това на електората си.

И докато останалите лидер дискутират международни проблеми, вниманието на Дейвид Камерън е изцяло насочено към вътрешната политическа игра.

Алън, те ще му окажат ли някаква помощ във всичко това. Няма как да не си зададем този въпрос, след като Камерън изгори толкова много мостове в Брюксел. Той май няма много приятели, които са склонни да му помогнат. Той иска например да говори за данъчната политика на ЕС - нещо, което да му донесе дивиденти у дома. Ще му предоставят ли подобна възможност?

Алън Крауфорд: Всъщност добра воля към премиера е налице и на практика никой в ЕС или поне много малко страни биха били щастливи Великобритания да напусне общността.

Определено има желание на Дейвид Камерън да бъде оказана помощ. В същото време видяхме, че тонът и исканията му правят тази задача много трудна за останалите лидери.

Ключови във всичко това са лидерите на големите страни и най-вече Ангела Меркел, за която знаем, че харесва Дейвид Камерън и иска да му помогне.

Въпросът е какво ще поиска той? Тези конкретни проблеми не са в официалния графика на срещата.

Така че незнам, какво може да бъде решено. Но определено към него има добра воля.

Алън, благодаря ти, че се присъедини към нас. Страхотно е че се чухме, Алън Крауфорд, който се присъедини към нас от Брюксел.

fallback
Още от Свят
fallback