fallback

ИД пое отговорността за атентата в Тунис

19.03.2015 | 21:02 Автор: Теодора Георгиева

Терористичната групировка Ислямска държава пое отговорността за вчерашния кървав атентат в музей в Тунис, при който загинаха 23-ма души. В съобщение, разпространено в Интернет, джихадистите заплашват с още две нападения.

В записа групировката поздравява двамата нападатели, които по думите на говорителя са „рицари на „Ислямска държава” и са били въоръжени с автомати и бомби. Джихадистите заплашват с бъдещи атаки, като посочва: „Това, което видяхте, е само началото”. Междувременно девет души са задържани във връзка с атаката. Четирима  са били пряко свързани с терористичната операция, а петима са заподозрени, че са имали връзки с "тероrистичната клетка", предприела атаката.

По-рано беше съобщено, че са идентифицирани и нападателите. Това са Ясин Лаабиди и Хатем Хашнауи. Те са били обучавани в специален лагер за бойци, намиращ се в Либия. По всяка вероятност са тунизийски граждани. Според вътрешното министерство в организирането на атаката са участвали още двама или трима души. Премиерът на страната Хабиб Есиб дори разкри, че единият от извършителите е бил наблюдаван от тайните служби. Президентът на Тунис Беджи Есебси обяви в четвъртък "безмилостна война" срещу тероризма.

 

"В Тунис никога не е имало тероризъм. Той е внесен отвън! Не трябва да плачем от съдбата си! Тунизийците ще покажат солидарност с държавата и ще подкрепят силите за сигурност и военните в тази борба с тероризма", заяви президентът на Тунис Беджи Саид Есебси.

Премиерът на Тунис Хабиб Есид нарече трагедията повратен момент в историята на страната и критична отправна точка за бъдещето. Светът също е потресен от мащаба и безскрупулността на атентата.

 

'Ние не можем да осмислим новината от Тунис и убийството на мирни посетители в музея – тунизийци и чужденци. Това е ужасна атака срещу всички нас. Това е отвратително нарушение на всички човешки ценности", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Много тунизийци излязоха по улиците след кървавата атака и се обявиха против тероризма. Хиляди европейски туристи вече прекратиха преждевременно ваканциите си в Тунис. Анализатори коментират, че атентатът е тежък удар по икономиката на страната, която се издържа главно от туризъм.

 

fallback
Още от Свят
fallback