Съветът за сигурност на ООН провежда извънредно заседание за Крим

19.03.2015 | 13:50 Редактор: Лъчезар Вълев
Съветът за сигурност на ООН провежда  извънредно заседание за Крим

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на неофициално заседание, посветено на анексирания преди година полуостров Крим. В разговорите, инициирани от Литва, освен дипломати, ще участват и представители на гражданското общество. Сред тях се очаква да бъде и лидерът на кримските татари и депутат във Върховната Рада на Украйна Мустафа Джемилев. Русия определи срещата като провокация и съобщи, че няма да участва.

Срещата ще бъде проведена при закрити врата по формулата „Ариа“ по името на бившия венецуелски посланик в ООН от 1991 до 1993 година Диего Ариа. Това предвижда дипломати се срещат с представители на гражданското общество, за да получат обективна информация за дадена политическа ситуация.

Постоянното пресаташе на Литва в ООН Рута Язукевичиуте заяви, че целта на разговорите е получаване на информация от първа ръка за спазването на човешките права, свободата на медиите и положението на малцинствата в Крим. Тя допълни, че участниците в събитието ще обсъдят ролята на Съвета за сигурност на ООН и ОССЕ в решаването на украйнската криза.

Москва от своя страна разкритикува събитието и обяви, че ще го бойкотира. Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че страната му не възнамерява да обсъжда темата Крим с когото и да е. "Крим е част от Руската федерация", беше категоричен Песков. Постоянният представител на Москва в ООН Виталий Чуркин определи събитието като контрапродуктивно и провокативно и заяви, че Русия няма да участва в него.  По думите му въпросът за Крим е в предмет на федералната политика на Русия и не би трябвало да се обсъжда от Съвета за сигурост на ООН.

До момента Русия е единствената страна, отказала участие на срещата.

В началото на седмицата върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини отново призова държавите от ООН да не признават присъединяването на Крим и Севастопол към състава на Руската федерация.  Тя апелира за осигуряването на пълен, свободен и безусловен достъп за представителите на правозащитните организации навсякъде в Украйна, включително в Крим и Севастопол.