fallback

Какво предизвика протестите срещу ЕЦБ във Франкфурт

Коментар на Джеф Блек за телевизия Bloomberg от Франкфурт

18.03.2015 | 16:19 Автор: Георги Стоянов

От разкъсваната от война Украйна към Франкфурт, който днес също изглежда като бойно поле. Докато ЕЦБ планираше да открие новата си сграда днес, над 10 хиляди протестиращи се опитват да провалят партито. Демонстрантите запалиха няколко коли в знак на протест срещу фискалните икономии и капитализма. Сега ще се прехвърлим във Франкфурт, където е кореспондентът на Bloomberg Джеф Блак. Той се намира на протеста. Джеф, тези протести бяха ограничени в определена зона. Полицията беше добре организирана. Какво още се случи тази сутрин, което все пак може да е изненадало органите на реда?

Джеф Блек: Не мисля, че има нещо, което изненада полицията - те изглежда бяха изключително добре подготвени.

Аз съм пред новата сграда на ЕЦБ. Тя е барикадирана в радиус от 500 метра. В момента всичко тук е спокойно.

Още по темата

Около 7 и половина местно време тази сутрин имаше сблъсъци с млади хора облечени в черно, които хвърляха бутилки и камъни по полицията.

Полицията отстъпи, но след това използваха водно оръдие и разчистиха тази част от протеста.

Така че за сега всичко върви по план. Така се случват тези неща и за сега полицията успява да се справи със ситуацията.

Джеф нека да погледнем нещата от перспектива на бизнеса. Нещата, върху които ти се фокусираш всеки ден - икономиката в тази история. Марио Драги ще говори днес. Очакваме ли нещо от тази реч?

Джеф Блек: Не, мисля че това е просто церемония. Тя е планирана от доста време. Новата сграда се строи от много дълго време.

Когато тя беше планирана, никой неочакваше, че Европа ще претърпи подобни сътресенията и че този ден ще бъде съпътстван от подобни протести.

ЕЦБ се опитва да отпразнува един ключов момент в паневропейската история. Разбира се, има хора, които ги критикуват за начина по който го правят и за това днес те протестират.

 

fallback
Още от Свят
fallback