Поне осем души са убити при стрелба в Тунис

По непотвърдена информация има взети заложници

18.03.2015 | 14:59 Редактор: Ирина Георгиева
Поне осем души са убити при стрелба в Тунис

Операцията срещу нападателите в музея „Бардо“ в Тунис е приключила.Терористоте, които застреляха поне 8 души, раниха над шестима и взеха заложници, са убити, съобщи тунизийското радио Mosaiquefm. Единият нападател е починал от раните си, а другите двама са били убити на място, допълва радио Express FM.

Операцията на спецчастите срещу терористите в Тунис:

 


Поне седем чуждестранни туриста и тунизиец са били убити, след като въоръжени мъже са стреляли в музея Бардо в тунизийската столица, съобщава BBC, позовавайки се на държавната телевизия. Има 10 заложника от различни европейски страни, допълва тунизийското радио Mosaiquefm. Ранени са поне шестима от посетителите на музея.

Стрелбата е станала в музея Бардо, който е в непосредствена близост до сградата на парламента в центъра на Тунис. По време на атаката депутатите са обсъждали антитерористичното законодателство. Парламентът вече е евакуиран.

Музеят, известен с колекцията си от антики, е основна туристическа дестинация.

Страховете за сигурността в Тунис са се увеличили, след като Либия става все по-нестабилна. Голяма част от тунизийците са оставени да се бият в Сирия и Ирак, което предизвика притеснения, че завръщащите се бойци могат да извършват нападения в страната.

До този момент няма информация за пострадали или загинали български граждани в Тунис, каза говорителят на МВнР Бетина Жотева, предаде БТА. Ситуационният център е в постоянна връзка с посолството ни в Тунис и следи ситуацията.

До момента няма окончателни данни от местните власти за пострадалите.

Междувременно френският премиер Манюел Валс заяви на пресконференция в ЕК, че за съжаление нападението в Тунис показва на каква заплаха сме изложени в Европа, в Близкия изток и навсякъде по света, предаде БТА. Той съобщи, че във френското външно министерство в Париж кризисният щаб е приведен в пълна готовност. Валс отбеляза, че при нападението има загинали чужденци, сред които са били и туристи.

Осъждаме най-решително това нападение, подкрепяме тунизийското правителство, заяви френският премиер. 

Следим новините от Тунис, в течение сме, отбеляза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Има заложници, затова се въздържаме засега да кажем повече, добави той.

/Снимки: Facebook; Wâssïm Abïd; заложници, държани в музея Бардо/

/Снимки: Facebook; Wâssïm Abïd; заложници, държани в музея Бардо/

/Снимки: Facebook; Wâssïm Abïd; заложници, държани в музея Бардо/

/Снимки: Facebook; Wâssïm Abïd; заложници, държани в музея Бардо/