fallback

Сблъсъци на демонстранти и полиция във Франкфурт

Протести срещу икономиите на 18 март 2015

18.03.2015 | 12:10

Хиляди демонстранти участваха в сблъсъци с полицията във Франкфурт, край новата централа на Европейската централна банка на 18 март 2015, часове преди официалното откриване на сградата за 1,3 млрд евро, съобщава Ройтерс.

Няколко полицейски коли бяха запалени, улиците са блокирани от горящи кофи за боклук. Най-малко един полицай е бил ранен по данни на полицията, съобщава агенцията.

Органите на реда използваха водни оръдия в опит да пробият редиците на облечените в черно демонстранти до входа на сградата, оградена от барикади на полицията.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги трябваше да изнесе реч в 13:00ч. българско време.

Организаторите на протеста е група, наречена Блокупай/Blockupy - по подобие на движението Окупирай Уол Стрийт /Occupy Wall Street от 2011. По нейни данни в протеста участват 10 000 демонстранти. Хиляди пристигнаха в германската финансова столица от други части на Европа.

"Ние протестираме срещу ЕЦБ, като член на Тройката, която, въпреки факта, че не е демократично избрана, пречи на работата на гръцкото правителство. Искаме да се прекратят политиките на икономии", казва Улрих Вилкен, един от организаторите, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на полицията във Франкфурт Клаудия Рогалски описа настроението на демонстрантите като "агресивно".

"Хвърлят камъни, палят кофи за боклук, няколко полицейски коли са повредени, много от тях горят", каза Рогалски.

Вижте видео на Франкфуртер Айлгемайне от Youtube:

 

Блокупай твърди, че представлява основната опозиция срещу финансовите институции, включително Тройката: ЕЦБ, ЕК и МВФ, чиито инспектори следят страни като Гърция и Кипър, получили международна финансова помощ.

ЕЦБ осигурява финансиране и на банките на закъсалите страни.

Миналата седмица финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис критикува отношението на ЕЦБ към Атина като "задушаващо", критика, повтаряна и от организаторите на протеста във Франкфурт на 18 март.

fallback
Още от Свят
fallback