Американски военен искал да се присъедини към ИДИЛ

Ако бъде признат за виновен Тайрът Поу може да бъде осъден на повече от 35 години затвор

18.03.2015 | 11:02 Редактор: Лъчезар Вълев
Американски военен искал да се присъедини към ИДИЛ

Американски военен с обвинения, че е подпомагал групировката ИД. 47-годишният ветеран от Air Force Тайрът Поу направил опит да премине в Сирия, където да се присъедини към редиците на ислямистите.

Тайрът Поу е заминал за Истанбул на 10 януари тази година с полет от Египет, където е живял в продължение на година. Именно през Турция американецът е направил опит да премине в Сирия, където да се присъедини към групировката ИД.

Турските власти обаче спрели американеца на летището и осуетяват опита му. Те претърсили багажа му и лаптопа му, след което го върнали обратно в Египет. Властите в африканската страна задържали Поу при пристигането му и установили, че голяма част от електрониката на американеца е целенасочено повредена. На мобилния му телефон те открили съмнителни снимки, които породили съмнения.

На 15 януари Поу е екстрадиран в САЩ, където е арестуван. ФБР е открило при претърсването на вещите му многобройни доказателства не само за подкрепата му за групировката, но и негови пътувания в Сирия с цел сътрудничество с джихадистите.

Приятелката на американеца споделя, че той често казвал как иска да замине за Палестина, където да се присъедини към Джихада. Като мотиви той посочва, че в САЩ не приемали чернокожи мюсюлмани.

В продължение на години Поу е служил в американските военновъздушни сили като като авиоспециалист и механик. След напускането на армията той е работил за няколко компании в САЩ и Близкия Изток.

Ако бъде признат за виновен Поу може да бъде осъден на повече от 35 години затвор.