26 държавни лидери потвърдили участие в Деня на победата в Москва

Покани са били изпратени на 68 държави, както и на ръководителите на ООН, ЮНЕСКО, ЕС, Съвета на Европа, заяви Лавров

17.03.2015 | 17:27 Редактор: Мариета Иванова
26 държавни лидери потвърдили участие в Деня на победата в Москва

Държавни лидери от 26 страни са потвърдили, че ще участват в традиционния парад по случай Деня на победата в Москва- 9 май. Това е съобщил външният министър Сергей Лавров на заседание на руския организационен комитет „Победа”.

Той е допълнил, че покани за тържеството са изпратени на 68 чуждестранни лидери, както и на ръководителите на ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа и Европейския съюз.

Лавров е посочил още, че към момента потвърждение за участие са изпратили ръководителите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа. Сред държавните лидери са потвърдили, че ще присъстват президентите на Китай, Индия, ЮАР, Монголия, Виетнам, както и ръководителите на Куба и Северна Корея.

Още по темата

Що се отнася до Европа Лавров е отбелязал, че влияние върху решението за включване в събитието ще окажат „тези действия, които сега предприемат американците и агресивното ядро на ЕС”.

Руският външен министър е отбелязал още, че в Европа не са малко тези, които разбират, че предстоящите чествания в Москва не са само отдаване на почит на защитилите Европа и света от нацизма, но и за оздравяване на обстановката на континента.

„Очаква се включване на президента на Чехия и премиера на Словакия, премиера на Гърция, президента на Кипър,” коментира Лавров, допълвайки че под различна форма участие в събитието са потвърдили ръководители на Босна и Херцеговина, Исландия, Македония, Черна гора, Норвегия и др.