fallback

Играта на Нетаняху – ще спечели ли още един мандат

Коментар на Меир Джаведанфар от Middle East Economic & Political Analysis Company за телевизия Bloomberg

17.03.2015 | 17:21 Автор: Георги Стоянов

Иран, като един от факторите на тези избори. Това така ли е? Има ли значение Иран?

Меир Джаведанфар от Middle East Economic & Political Analysis Company:

Според проучванията на общественото мнение, поръчани от Times of Israel, едва 10% от избирателите в Израел приемат Иран като първостепенен проблем на тези избори.

Трябва обаче да призная, че според други проучвания никой в Израел неиска режимът в Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Още по темата

Това е едно от малкото неща в Израел, за които на практика има консенсус. Но ако въпросът е  дали Иран е водеща тема на тези избори – едва 10% го приемат за такава, не повече.

Когато Нетаняху отиде в американският конгрес 3 седмици преди тези избори въпреки неодобрението на американския президент Барак Обама, това помогна ли за кампанията му или му навреди?

Меир Джаведанфар: Проучванията на общественото мнение непоказват масивно нарастване на популярността на  премиера тук в Израел.

Не изглежда, че това посещение е улеснило живота му. Напротив, посещението предостави допълнителни аргументи в ръцете на опозицията и мисля, че гласоподавателите определено не бяха повлияни от тази история.

Мисля, че когато става въпрос за типичния избирател на Ликуд той би гласувал за Ликуд така или иначе, а що се отнася до привличането на нови гласоподаватели за Ликуд, тъй като Иран не е водещата тема, не мисля, че така те са успели да привлекат тази допълнителна подкрепа.

Предполагам, че в същото време той е можел да е тук, да обикаля избирателите, да се ръкува с тях. Вместо това той предпочете да замине. Интересно е, че въпреки че Нетанняху твърди, че Исак Херцог, лидерът на опозицията, ще е по-мек спрямо Иран, отколкото сегашното правителство, те всъщност нямат толкова различни позиции по въпроса, така ли е?

Меир Джаведанфар: Не, нямат. Мисля, че разликата е, не в това, което казват, а как го казват. Господин Херцог също неиска Иран да има ядрено оръжие.

Господин Херцог, също неподкрепя сега очертаващата се сделка. Въпреки това обаче той има различен подход.

Той не би се нахвърлил върху най-добрия приятел на израелската държава, тоест на Съединените щати, публично.

Мисля, че ако той нехаресва сделката, той не би се опитал да я спре, а по-скоро би споделил опасенията си със Съединените щати без особено много медиен шум и би се опитал да постигне някакво съгласие.

Ако в крайна сметка той не може да спре тази сделка, Израел ще трябва да се примири с нея.

Отношенията ни със Съединените Щати обаче биха били по-добри, особено като се има предвид, че ако Иран неуважава договореностите, Съединените щати ще трябва да наложат тежките санкции отново.

Така че ако Херцог сформира правителство, въпреки че той няма да е съгласен със Съединените щати, за каквато и да е ядрена сделка, той все пак ще положи усилия да смекчи напрежението между двете страни. Един наблюдател коментира, че в Белия дом ще отворят шампанско, ако Херцог бъде избран, а не Нетаняху.

Меир Джаведанфар: Мисля, че може да предположим, че ако господин Херцог бъде избран за премиер, един от първите хора, на които той ще се обади, ще е президентът на Съединените щати.

Мисля също, че може да предположим, че една от първите страни, които той ще посети, ще са Съединените щати.

Определено си мисля, че много от шефовете на Мосад и други служби са много притеснение за посоката, в която вървят отношенията между Израел и Съединените щати.

И ако лидерът на опозицията бъде избран, това ще е един от първите проблеми, които той ще се опита да реши.

Съвсем накратко. Обединената арабска листа. Всички арабски партии са се обединили. Според проучванията на общественото мнение те могат да се окажат третата по големина партия в парламента. Бихме ли могли да станем свидетели на израелско правителство, включващо арабски партии?

Меир Джаведанфар: Възможно е, но в тази коалиция има доста фракции, така че веднъж след като се включат в правителството, тази коалиция може да се разпадне.

fallback
Още от Свят
fallback