fallback

Кой е Херцог? Вероятно новият израелски премиер

Bloomberg с репортаж за Исаак Херцог, кандидат на Ционисткия съюз на парламентарните избори в Израел

17.03.2015 | 10:33 Автор: Виктория Крумова

Елиът Готкин, Bloomberg: Доскоро името Исаак Херцог почти не се чуваше извън Израел. В еврейската държава обаче фамилията му носи същата слава както на Кенеди или Буш в Америка.

Дядо му е бил главният равин на Израел, баща му Хаим беше посланик на ООН, а след това президент. Чичо му е легендарният израелски външен министър и дипломат Аба Ебън.

Препоръките на Херцог също не са за подценяване. С образование от Cornell и Университета в Ню Йорк, служил в елитните военни разузнавателни части на Израел 8200 – място, където интелектът, а не слабата му физика, са били полезни.

Още по темата

Работил е в престижната адвокатска кантора, основана от баща му, преди да използва връзките си като набира средства за Партията на труда през 1999 и помага на Ехуд Барак да стане министър председател.

Но единствените му забележителни политически позиции са на министър на труда и социалните грижи. Сега иска най-високата длъжност.

Според последните статистически проучвания, публикувани в петък, Ционисткият съюз на Херцог може и да спечели най-много гласове на изборите на 17 март. Въпреки това може и да не успее да привлече достатъчно партии в коалиция, за да го изберат за министър председател и да му позволят да работи за понижаване на разходите за живот. Дори и да успее, е обещал да остави партньора си Ципи Ливни да управлява след две години.

 

fallback
Още от Свят
fallback