fallback

Започва строежът на Трансанадолския газопровод

Той e част от инфраструктурата на Южния газов коридор на ЕС

17.03.2015 | 09:31 Автор: Красимир Кирев

Официалната церемония е в гр. Селим, област Карс в Турция. Началото на проекта ще дадат турският президент Реджеп Ердоган, азербайджанският му колега Илхам Алиев, както и еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович. 

До края на 2019 г. ТАНАП ще доставя 16 млрд кубични метра газ годишно за Турция и Европа от находището Шах Дениз 2. Трасето на газопровода ще продължи с изграждането на Трансадриатическият газопровод, който преминава през Гърция, Албания и достига до Южна Италия през Адриетическо море.  Именно този проект беше предпочетен от консорциумът  Шах Дениз, за сметка на Набуко Запад, който трябваше да премине през територията на България и за чието рестартиране преди седмици призова българският премиер Бойко Борисов.

Подготовката на проектът Набуко, който да осигурява транзит на газ от Азербайджанското находище Шах Дениз до Европа започна през 2002 г. През 2009 г. беше подписано междуправителствено споразумение между Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. През 2011 г. той придоби различна форма след като Турция и Азербайджан обявяват начало на проекта за Трансанадолския газопровод. Идеята тогава е след това с газопровода Набуко- Запад синьото гориво да стига до Австрия.

Партньори в реализацията на проекта бяха турската компания Боташ, Българският енергиен холдинг, Унгарската МОЛ Груп, румънската Транзгаз и австрйската ОМВ. В края на юни 2013 г. Шах Дениз взе решение да се откаже от Набуко Запад и да започне реализацията на Трансадриатическия газопровод, въпреки оценките на много специалист, че той е икономически по-неизгоден.

 

fallback
Още от Свят
fallback